(24.4.-27.4.)

Članovi KUD-a Dučec iz Mraclina s uzbuđenjem su dočekali svoje prvo putovanje u 2014.godini. Ovaj su se put zaputili u Bratislavu, glavni gad Slovačke kako bi upoznali taj lijep grad i kako bi se upoznali s Hrvatima koji tamo žive već stoljećima. Na put su krenuli u 9 sati ujutro i stigli na kasni ručak u 16h u Hrvatski Jandrof, jedno od hrvatskih sela koja su dio Bratislave. Nakon kraćeg odmora zaputili su se u Bratislavu i prošetali starim dijelom grada.

Sljedeće jutro su uz pratnju gospodina Jivea Maasza, inače Gradišćanskog Hrvata, upoznali povijest odlaska Hrvata u Slovačku te znamenitosti Bratislave poput Bratislavskog dvorca, katedrale Sv. Martina, Stare vijećnice, Stare tržnice. Prošetali su se Franjevačkim trgom i Hviezdoslavovim trgom, te obalama Dunava koje su povezaane Novym mostom i Apollo mostom. Navečer su posjetili Muzej Hrvata u Slovačkoj koji se nalazi u Devinskom novom selu. Tamo su upoznali članove Hrvatske zajednice i zajedno zapjevali i zasvirali.

U subotu ujutro su članovi Društva imali priliku za još jednu šetnju Bratislavom te je kasnije popodne došao trenutak koji su svi željno iščekivali – cjelovečernji nastupu u Domu kulture u Hrvatskom Jandrofu. Gradišćanskim Hrvatima su se predstavili iznimnio dobro izvedenim koreografiranim, vokalnim i instrumentalnim točkama iz cijele Hrvatske – iz Turopolja, Slavonije, Zagorja, Međimurja, Bunjevca, Podravine i Prigorja. Nakon nastupa je slijedila večera i veselo druženje s domaćinima uz zvuke tamburice.

Zadnji dan putovanja, u nedjelju, Društvo je prisustvovalo na svetoj misi u Čunovu, također selu u kojem žive Hrvati još od 16.stoljeća. Nakon mise su se još malo družili s iznimno gostoljubivim domaćinima i krenuli za Mraclin.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.