Kopilo se svinjče pri Janjkečine, 1940-ih godina (arhiva Matije Kosa)

U ovo doba godine gotovo da nije bilo mraclinskog dvoriÅ”ta u kojem na galgama nije visjelo domaće prase, uzgojeno u mraclinskom svinjcu i hranjeno mraclinskim kukuruzom i napojem. Ne postoji ljepÅ”i način da taj naÅ”, gotovo izumrli običaj, slikovito opiÅ”em. No, neću se sad zadržavati na samom uvodnom činu, nego na njegovim posljedicama. A one su izazivale “skomine” u ustima. Tko bi onda pomislio da će čvarci, kao nusproizvod i namirnica nižeg staleža, jednog dana postati delicija čija cijena vrtoglavo raste. Tko bi pomislio da će domaća, svinjska mast, bijela i mirisna, jednog dana biti proglaÅ”ena za najveće zlo za ljudski organizam i gotovo izbačena iz prehrane, da bi se puno godina kasnije, na velika vrata, opet vratila na stolove kao izvor zdravih masnih kiselina. Ni jedna užina nije bila slatka kao usput namazana mast na kruhu, posipana crvenom paprikom, čeÅ”njakom ili bez dodataka. I onda je postala neprijatelj No1.

Nutricionizam ima ogroman utjecaj na naÅ”e prehrambene navike. Htjeli mi to ili ne, do nas dopiru informacije o dobrobiti ili Å”tetnosti pojedinih namirnica. Iako smo jeli “mast na kruvu”, nitko nije imao problema sa prekomjernom težinom, jer smo sav viÅ”ak kalorija potroÅ”ili u stalnom “muvingu”. Veseli me da su čvarci i mast dobili na vrijednosti baÅ” kako to zaslužuju. Moram priznati da “zafrig” na ulju ni blizu ne zamiriÅ”e “čuÅ”pajz” kao onaj na domaćoj svinjskoj masti.

Danas na rijetko kojem dvoriÅ”tu stoje galge i kotao u kojem kipi voda. ViÅ”e nema ni matematike, a nije ni humano prema pajcekima. Radije kupimo u velikim centrima, nemajući pojma Å”to zapravo jedemo. I kad dobim preÅ”u domaćih čvaraka, osjetim miris proÅ”losti, vrate se sjećanja na užurbanost na dvoriÅ”tu i poÅ”tapalicu mojih ukućana – nakon Å”to su krvavice bile na hlađenju, mast u “žbajnge” i meso pospremljeno –  “Zima može početi”.

Foto: arhive obitelj Štuban i Verice Čunčić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.