Za kolinje koje započinje oko Svete Lucije, u Hrvatskoj postoji izreka ā€žSveta Luca krmke tucaā€œ. Pripreme za takav važan i jedva dočekan događaj počinju nekoliko dana unaprijed.

Mi smo se zatekli kod Zlatka Galekovića-Kikija koji je za ovu zimu i ovo kolinje (već je jedno bilo) pripremio dvije svinje od po 180 kilograma. DoÅ”li su Anđelko i Ana Kasunić sa zetom, Mladen Kasunić, Branko Å tuban-Brnčić, Joža i Mirko Vincek pa će sve biti brzo i kvalitetno obavljeno. Kad su se okupili svi svinjokoljski uzovnici na fruÅ”tuk, popilo se kuhano vino uz prepričavanje doživljaja i ā€˜svinjarijaā€™ s proÅ”log kolinja.Ā MuÅ”ki su nakon toga predvođeni mesarom Krunom iz BuÅ”evca, prionuli hvatanju odabrane svinje u kocu (svinjcu), izvlačeći ju za nogu posebnom metalnom hvataljkom i proces je počeo.

Ima tu dosta mesa koje ide u pac i koje će se suÅ”iti, kobasice mesne i krvavice, nekoliko vrsta a ni masti i čvaraka neće nedostajati. Radit će se cijeli dan kako bi se sve zavrÅ”ilo.

Hoće li se ova tradicija ukinuti kako se priča, vidjet ćemo. Bilo bi Å”teta jer se u ovim prilikama osim Å”to se radi, susreću susjedi i prijatelji koji u ovim “brzim” vremenima inače nemaju vremena jedni za druge kao Å”to je to bilo nekad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.