Za kolinje koje započinje oko Svete Lucije, u Hrvatskoj postoji izreka „Sveta Luca krmke tuca“. Pripreme za takav važan i jedva dočekan događaj počinju nekoliko dana unaprijed.

Mi smo se zatekli kod Zlatka Galekovića-Kikija koji je za ovu zimu i ovo kolinje (već je jedno bilo) pripremio dvije svinje od po 180 kilograma. Došli su Anđelko i Ana Kasunić sa zetom, Mladen Kasunić, Branko Štuban-Brnčić, Joža i Mirko Vincek pa će sve biti brzo i kvalitetno obavljeno. Kad su se okupili svi svinjokoljski uzovnici na fruštuk, popilo se kuhano vino uz prepričavanje doživljaja i ‘svinjarija’ s prošlog kolinja. Muški su nakon toga predvođeni mesarom Krunom iz Buševca, prionuli hvatanju odabrane svinje u kocu (svinjcu), izvlačeći ju za nogu posebnom metalnom hvataljkom i proces je počeo.

Ima tu dosta mesa koje ide u pac i koje će se sušiti, kobasice mesne i krvavice, nekoliko vrsta a ni masti i čvaraka neće nedostajati. Radit će se cijeli dan kako bi se sve završilo.

Hoće li se ova tradicija ukinuti kako se priča, vidjet ćemo. Bilo bi šteta jer se u ovim prilikama osim što se radi, susreću susjedi i prijatelji koji u ovim “brzim” vremenima inače nemaju vremena jedni za druge kao što je to bilo nekad.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.