Što je domaćinstvo? Svako domaćinstvo je mala država, sa svojom unutrašnjom i vanjskom politikom. Svako domaćinstvo ima razna ministarstva; financija, politike, prosvjete, razvoja, a na čelu svega toga je žena. Barem na tri kuta te male države. Žena je multipraktik. Obrazovana ili ne, kreativna ili ne, svaka nađe svoj modus operandi i trudi se da njena mala država funkcionira.

Knjigu za svaku ženu kupila si je 1961. godine i moja mama, tada još mlada djevojka, koja je željela steći nova znanja i pripremiti se za budućnost. Tu je knjigu tada imala gotovo svaka kuća, ona je bila prozor u svijet novih kretanja u vođenju kućanstva, mode, recepata, ručnih radova, njege i odgoja djece, uređenja okućnice. Mogli bi reći da je pružala bezbroj korisnih informacija i bila Google onog vremena.

Jedan od ključnih savjeta iz te knjige danas je primjenjiv možda više nego ikada; kupovanje je vještina koju treba naučiti, a najvažnije pravilo kupovanja je – budi suzdržljiv. Omiljene rasprodaje su i u onom vremenu bile zamke za mršavljenje kućnog budžeta. Jeste li znali da tijesan ovratnik čini čovjeka zlovoljnim? O odgoju; kazna mora biti pravedna. Dijete se ni protiv čega tako ne buni kao protiv nepravedne kazne. Djecu treba više pohvaljivati nego kažnjavati. Kultura ponašanja; mlađi prvi pozdravljaju starije, muškarci žene. Iznimka je da mlađe žene prve pozdravljaju poznate starije muškarce. Rukovanje; stariji prvi pruža ruku mlađem, žena muškarcu. To vuče korijene još iz doba rukoljuba. Pri tom obje strane vode računa da taj stisak ne bude mlohav. Razgovor u društvu; tko je zajedljiv, vrijeđa, taj ne spada u društvo. Dodala bih da takvi ljudi prije ili poslije postanu izopćenici i žrtve vlastite nekulture.

Sve što je napisano u toj knjizi vrijedi i danas. Nisu to nikakvi arhaični pristupi izumrli sa stoljećem koje je iza nas. To su kodeksi po kojima bi se civilizirani svijet trebao vladati. Svjedoci smo da to danas nije tako. Migracije su donijele puno toga dobroga, ali i puno lošega, što su doseljenici pretočili u svoju novu okolinu pa se pojavila krilatica; bešte pitomi, dolaze divlji.

Odraz našeg vremena je nedostatak elementarnih normi pristojnog ponašanja pa kad se dogodi nešto pristojno i lijepo, svi se čudom čudimo. Bilo bi dobro da povremeno zavirimo u memorabilije koje su naglašavale da biti kulturan ne znači prenemaganje, nego odraz poštovanja prema sebi i onima oko sebe. Urednik knjige je Drago Chloupek, ime koje je u povijesti Mraclina ostalo trajno zapečaćeno.