Foto: Vlado Vinetić

OvogodiÅ”nje paljenje jurjevskoga krijesa, staroga turopoljskog običaja, poklopilo se s Uskrsnim ponedjeljkom, pa je i to bio jedan od razloga da se na Å abariću okupi velik broj Mraclinaca i gostiju. Domaćin priredbe i jedan od obnovitelja ove tradicije Stjepan pl. Čunčić, sudec plemenite sučije mraclinske, pobrinuo se za impresivni krijes (zahvala i sponzorima iz PPS-a Galeković), a za jednako uvjerljivo  duhovno svjetlo pobrinuo se glumačko-pjevački ansambl okupljen oko Leonarda Bakse Čečija, pjesnika i tekstopisca. Naime, njegov poetski putopis “Kajkavski puteÅ”estvium” doživio je svoju predpremijeru u izvedbi poznatih zagrebačkih glumaca Andree Baković i Gorana Grgića, te pojačanja iz BuÅ”evca, Drage pl. Katulića. Ipak, glavnu rolu  – u ulozi međimurskoga potepuha koji landra po kajkavskoj domovini – odigrao je Mirko Å venda Žiga, ne samo kao glumac i pjevač, nego kao jedan od najautentičnijih zagovornika kajkavske kulture. Susretljivu i raspoloženu publiku Žiga je bez problema podigao na noge, Å”to je potaklo obostranu želju za novim viđenjem u Mraclinu. Primjerena podrÅ”ka renomiranim izvođačima bio je TamburaÅ”ki sastav Dučeca, kojima su se pridružile i neumorne Dobre duÅ”e.

Od ostalih točaka bogatoga sinoćnjeg programa spomenimo i nastup Dječje skupine KUD-a Dučec, zatim “Pogodbu gospodara i sluga na Jurjevskom semnu” koju su izveli, i raznim aktualijama začinili, Stjepan Čunčić i Željko Križanić. Možemo jedino požaliti da se na skok preko krijesa nije odzvalo viÅ”e nazočnih, no zato moramo pohvaliti dvije dame, koje sigurno čeka uspjeÅ”na i zdrava godina. Dobra ponuda pića i uigrana Å”ank-linija omogućile su svima nazočnima da si s “turopolskim prigrizkima” (koji su također promovirani ovom prilikom) naprave kvalitetnu podlogu za dobro raspoloženje. 

Pozivu na ove jurjevske spelancije odazvao se velik broj Mraclinaca, a pozdravili smo i goste iz Turopolja i Zagreba, među kojima Juru pl. Odrčića, župana turopoljskoga, dožupana Marijana pl. Kovačića, akademika Đuru Sedera i joÅ” mnogo drugih ljudi dobre volje.

(Foto: Vlado Vinetić, Zvonimir Šafar)