Foto: Tvrtko Maras

S jučerašnjim danom dugogodišnja ravnateljica Gradske knjižnice Velike Gorice gđa Katja Matković Mikulčić otišla je u zasluženu mirovinu. Poznavajući Katjinu energiju i širinu njenih interesa ovaj podatak gledamo samo u administrativnoj dimenziji, jer bi teško bilo zamisliti da se tu podvlači neka crta – toliko je Katja prisutna u kulturnome životu Gorice, Turopolja, ali i nacionalnih kulturnih tijela, da joj u ovoj prilici želimo što aktivniju mirovinu – da slobodno vrijeme iskoristi za sve ono što joj je radni dan uskraćivao.

Rođena u Vrbanju, u srcu otoka Hvara, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Jelsi, a u Zagrebu je 1977. godine stekla diplomu Fakulteta političkih znanosti. U goričkoj je knjižnici od 1993. godine, a od 2005. godine obnaša dužnost ravnateljice i sve to vrijeme nezaobilazni je protagonist goričkoga kulturnoga života, o čemu – između ostaloga – svjedoči i njena obilna bibliografija. Za svoje zasluge na očuvanju turopoljske baštine 2019. godine dobila je Nagradu Grada Velike Gorice, a za doprinos struci nacionalno knjižničarsko priznanje, Kukuljevićevu povelju 2020.

Za nas Mraclince posebno je značajna njena prisutnost u nizu Dučecovih projekata, a kao svoju doživjeli smo je i u radu na Turopoljskom leksikonu, gdje je bila suurednica, te u djelovanju HAZU-ovog goričkog Zavoda kojem je upraviteljica. Katja Matković Mikulčić od svog se radnoga okružja prigodnim riječima oprostila na stranicama goričke knjižnice, a mi joj želimo dobro zdravlje i još mnogo zajedničkih projekata.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.