Mraclinski “Jurjevski kres” ove se godine održao bez nazočnosti obnovitelja ove tradicije u Mraclinu, Štefa pl. Čunčića, koji se u toplicama priprema da iduće godine sudjeluje – a možda i pobijedi – u preskakanju krijesa. Ali pojačanim naporom drugih sudionika, u prvom redu ostalih članova obitelji Čunčić, krijes je i ove godine ispunio očekivanja brojne okupljene publike koje je bilo u dobi od nekoliko mjeseci pa do onih zlatnih godina koje se obično ne navode.

Na početku se okupljenima prigodno obratio sudec mraclinske sučije Marijan pl. Kovačić, potom predsjednik suorganizatora, KUD-a Dučec Matija Kos, a onda je jurjevski program krenuo s najmlađom skupinom Dučeca koja je pod vodstvom Doriane Crnić Vlahovac i Matije Galekovića izvela svoje folklorne točke, na radost roditelja, baka i djedova koji su zauzeli prve redove. Srednja Dučecova skupina, puleni Dejana Pilatuša i Matije Galekovića, izveli su Podravske plesove, a u “dramskom” dijelu programa Petar Hubak pročitao je “Priču o Jankiču” sa zgodama i nezgodama toga “mraclinskog šegrta Hlapića”. Priča se pripisuje Lovri Križaniću, prepričao ju je Mijo Kundić, a zapisao Stjepan Čunčić. Potom je tradicionalnu pogodbu gospodara i sluge odigrala nova postava – Petar Hubak i Vladimir Galeković – a onda se pristupilo i onome što svi najradije vide, paljenju krijesa. Pod budnim okom našeg DVD-a jurjevski kres zapalili su banderijalci, a odmah potom zapaljen je i mali krijes koji služi za čišćenje organizma od svih nedaća i betega – samo ga treba preskočiti. Pred posebnim jurjevskim žirijem, koji su činile Ksenija Dandić, Josipa Hubak i Lucija Kos, nagrade je dobilo dvoje najboljih preskakača, a to su bili Barica Cvetnić Esperantova i Robert Buronji.

Poseban štih mraclinskom Jurjevu daju turopoljski prigrizki kojih je ove godine bilo svake fele, a bilo je i druge suhomesnate robe i kolača, tako da se mogla napraviti dobra podloga za finu mraclinsku i svetojansku kapljicu za sve koji bi uz ogenj možebitno ožednili. Program se nastavio uz raspoložene Dobre duše i balonske atrakcije Ivana Čunčića. Ono što nas je i ove godine razveselilo je velik broj djece – upravo onih kojima ćemo sve ove tradicije ostaviti u nasljeđe. Bilo ih je i na pozornici i u publici, pa ako su stariji osjetili i male posljedice subotnje fešte s gostima iz Skradina, dječja je energija prštala Šabarićem na sve strane. Prave jurjevske krijesnice!

Foto: Andrej Čubra, Josip Kos

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.