Foto: Mario Žilec, Kronike Velike Gorice

Nakon dvije posne koronske godine jasno je da su se Mraclinci zaželjeli druženja i zabavljanja. Posebno se to moglo primijetiti u subotu, na samo Jurjevo. Pripreme su krenule još krajem zime, s početkom orezivanja voćaka i grmlja u našim vrtovima. Zašto voziti granje na smetlište, kada je Šabarić bliži? I ujedno znaš da daješ doprinos jednom lijepom događanju.

Čast otvorenja  je pripala najmlađim folklorašima Dučeca, malim jurjašima. Ovo je bila mudra odluka, time se osigurala još veća posjećenost. Banderijalci su bili na razini zadatka: obranili su Mraclin od kuge, rata i potresa te su uspješno, i to od prve, zapalili krijes. Od glada su nas obranile vrijedne gospođe koje su neumorno posluživale hranu, dok su dečki bez odmora točili gemište. Sve ovo nas je uvjerilo da na krijesu nije bilo ni gladnih niti žednih: očito je poziv da se na krijes ne dojde mašući rukicama općeprihvaćen. Brojni su bili donositelji vina, kobasa, špeka i ostalih slastica te ih nećemo posebice imenovati iz razloga da nekoga ne preskočimo, što bi bilo ružno. Ovom prigodom svima najljepše zahvaljujemo i preporučujemo se za ubuduće.

Povorke krava s vijencima nije bilo, iz praktičnih razloga. No, podsjetnik na stare običaje bilo je preskakivanje ognja. Motivacijski je sigurno pomoglo osnivanje tročlanog ženskog žirija, i to u sastavu: Vesna, Maja i Jelica. Nakon početnog srama i nećkanja te puno nagovaranja na kraju se moralo čekati u redu da se pokaže vještina i odvažnost.  Nagrade su bile vrijedne – knjige „Mraclin u srcu Turopolja“ – a dobili su ih Noa Posavec, Dario Hižar i deda Željko Križanić.

Dobre duše dokazuju da su godine samo broj. Neizostavni su dio krijesa i najuspješniji u podizanju dobrog raspoloženja. Gospodar se je nagodil sa slugom za sljedećih godinu dana vjerne službe. Posebno je bilo lijepo vidjeti mladog snažnog dečka koji jamči da će turopoljske svinje biti dobro zbrinute. Atrakcija za najmanje: veliki baloni. Kako je vrijeme prolazilo, vjetar se smanjivao, a baloni povećavali, time i oduševljenje prisutnih.

Foto: Mario Žilec, KUD Dučec

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.