Zalaganjem suca mraclinske su─Źije Stjepana pl. ─îun─Źi─ça i sve ve─çeg broja suradnika u Mraclin se vra─ça jedna od najstarijih pu─Źkih tradicija – obilje┼żavanje dana sv. Jurja, 23. travnja. Radi se o praslavenskom kultu proslave dolaska prolje─ça koji se s vremenom spojio sa ┼ítovanjem sveca i mu─Źenika iz Dioklecijanovog vremena, rimskoga ─Źasnika i kr┼í─çanina Juraja. Tako se ju─Źer na ┼áabari─çu okupio lijep broj na┼íih mje┼ítana i gostiju koji su uz pjesmu i zakusku do─Źekali paljenje jurjevskoga krijesa – velikoga u kojem su, nadamo se, sagorjele sve ne─Źiste sile koje su se tijekom godine nadvile nad na┼íe mjesto, i manjega, koji su presko─Źili mnogi od nazo─Źnih, da bi se o─Źistili od uroka i stavili pod za┼ítitu svetoga Jure.

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se tambura┼íki sastavi Dobre du┼íe i Lajbeki te Du─Źecova ┼żenska vokalna skupina, a ┼átef ─îun─Źi─ç i ┼Żeljko Kri┼żani─ç su nas kratkim igrokazom “Pogodba gospodara i sluge na Jurjevskomu semnu” podsjetili da je Jurjevo nekad bilo po─Źetak gospodarske godine. I “mraclinski stol” bio je obilan zahvaljuju─çi doprinosu doma─çina, ali i gostiju.

Zahvaljujemo svim sudionicima kao i ─îun─Źi─çu mla─Ĺem koji je velikim balonima zabavljao najmla─Ĺe – veseli da ih je bilo mnogo jer ─çe ba┼í oni jednoga dana nastaviti ovu tradiciju koja se, prema istra┼żivanjima na┼íega vode─çeg etnologa Milovana Gavazzija, najbolje o─Źuvala upravo u Turopolju. Gavazzi u svojim knjigama navodi i jurjevsku pjesmu koju je zabilje┼żio ba┼í u starom Mraclinu:

Prošel je, prošel, pisani Vuzem,
Došel je, došel, Juraj zeleni,
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga!
Dajte Juri mesa, da se ne bedesa,
Dajte Juri soli, da se Boga moli,
Dajte Juri sira, da vam lepše svira,
Dajte Juri jajec, da vas ne bu zajec.

(Foto Vesna Tafra)