Foto: kronikevg.com

Suzana Klapšec-Macenić, najuzornija seoska žena Zagrebačke županije i njezin OPG Benjamin, i ove godine sudjeluju u Zagrebu na 53. Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart. Nakon što su na Zaprešićkom sajmu cvijeća osvojili treće mjesto, i u Zagrebu je stiglo priznanje – osvojili su nagradu za “Detalj tradicijskog vrta” i to za cvijećem ukrašen traktor na kojem se fotografirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Floraart na Bundeku otvoren je jučer, a traje sve do nedjelje 3. lipnja. Na sajmu, osim  cvijeća, možete kupiti sve što vam je potrebno za uređenje vrta, a organizatori su, kao i svake godine, osigurali program i za najmlađe u Floragradu.

Foto: kronikevg.com

OPG Benjamin iz Mraclina na Bundeku se nalazi na dvije lokacije, na istočnoj i zapadnoj strani parka, a uz Suzanu, o cvijeću brinu njezin sin i suprug.

Još kao djevojčica, Suzana Klapšec-Macenić bila je okružena cvijećem. Pomagala je roditeljima u proizvodnji, a prije 26 godina i sama je pokrenula vlastitu. Danas uz supruga i sina proizvodi cvijeće, povrće i rasadni materijal. Sve je visoke kvalitete i izrazito rodno. Na Tržnome centru u Velikoj Gorici i u proizvodnom pogonu u Mraclinu mogu se pronaći sve vrste lončanica za balkone, okućnice, groblja i vrtove.

Foto: kronikevg.com

– Jako je u trendu da svi doma sadimo svoje vrtove. Svi želimo čisto i ekološki, a mi nudimo ovdje kod nas visokoprinosne sorte, sve sorte povrća, pa i lubenice i dinje. Sadnice su visokokvalitetne i daju visoki prinos – govori nam Suzana dok obilazi sadnice te naglašava kako su sve biljke otporne na bolesti.

– To je danas jako važno jer to znači da onda imamo manje prskanja, odnosno ono uopće nije potrebno. Imat ćemo lijepi prinos, a naši kupci će biti zadovoljni jer će imati kasnije i dobre zimnice. Trenutno je aktualna ponuda svih vrsta pelargonija, od stojećih i visećih, surfinija, petunija, sve sadnice za gredice, begonije, vinke koje su hit zadnje dvije godine za gredice i sunčane prostore.

Foto: kronikevg.com

Iz Mraclina na prodajna mjesta stiže preko 50 vrsta cvijeća u svim bojama. – Pratimo trendove u cvjećarstvu. Sve novo što izađe na tržištu, mi pokušavamo ponuditi našim kupcima. Uzgajamo visokokvalitetne sadnice za balkone. Utječemo na način sadnje na balkonima. Na njima je sva manje pelargonijama, a sve su prisutnije ostale biljke kao što su viseći batati, različite viseće begonije, nove sorte petunija i ostalog raznog cvijeća.

Uoči svakog blagdana, tijekom cijele godine, na Tržnom centru može se pronaći prigodna ponuda cvijeća, a vikendima i rezano cvijeće i buketi, kao i vesele košarice po kojima su jako poznati. U Mraclinu se svakom kupcu posebno pristupa. – Ovdje se možemo posvetiti svakoj mušteriji. Tu mogu kupiti i supstrate i gnojiva, a mogu i sami razgledati. Povrtlari mogu sami izabrati sadnice i naravno, dobiti sve savjete koji su im potrebni.

Foto: kronikevg.com

Nakon proljetnog i ljetnog cvijeća, kreće sadnja jesenskog asortimana. Od rujna će na tržištu biti prisutne sadnice novih maćuhica, svih mogućih jesenskih biljaka, i dakako, veliki izbor krizantema.

Osim registriranog OPG-a Benjamin, Suzanina obitelj, kroz registrirani obrt, kupcima nudi i usluge izrade svih mogućih buketa, vijenaca, sve usluge vezane uz vjenčanja, bankete, aranžiranja.

Foto: kronikevg.com

Dugogodišnji rad prepoznali su i građani pa su narudžbe cvjetnih aranžmana za razne prigode, svakodnevne. Veliko priznanje stiglo je i iz Grada Velika Gorica s kojima surađuje OPG Benjamin. – Jako smo ponosni da radimo za naš grad. Ovo je sada treća sezona. VG Komunalac uzima naše sadnice i sadi se po svim gradskim površinama i po mjesnim odborima, ispred dječjih vrtića. Sve cvijeće koje se viđa po svim gredicama u Velikoj Gorici, dolazi iz naših rasadnika.

No to nije jedino priznanje Suzaninoj obitelji. Prijašnjih godina, pa tako i ove, na Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart dobili su nekoliko nagrada, kao i na Županijskog izložbi cvijeća, a Suzana je prošle godine proglašena Najuzornijom seoskom ženom Zagrebačke županije te šestom najuzornijom seoskom ženom Hrvatske. Grad Velika Gorica dodijelio joj je 2017. godine nagradu ”Krčka vrata” za iznimna dostignuća u
gospodarskim djelatnostima, razvitku grada i unapređenju kvalitete života građana.
Sve to poticaj je za ulaganje u daljnju proizvodnju.

– Svake godine ulažu se nova sredstva u novu proizvodnju i modernizaciju, širimo proizvodnju. Cijela obitelj je prisutna. Bez supruga i sina ovaj posao ne bi bilo moguće voditi. U to je uključena cijela obitelj i svi moramo biti složni kako bi sve uspjelo –
rekla nam je Suzana te naglasila da Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija podupiru cvjećarsku proizvodnju putem subvencijama što puno znači za njihov OPG.

Izvor: www.kronikevg.com