U ponedjeljak, 12. lipnja 2017. otvorenjem izložbe starinskih zidnih kuhinjskih krpa, ručnih radova, te radova naših najmlađih mještana, polaznika Dječjeg vrtića „Velika Gorica“ PO Mraclin, započeli su XII. dani svetog Vida. Izložbu je organiziralo nedavno osnovano Društvo žena „Anđela Lovreković“.

Predsjednica Društva Vesna Tafra, pozdravila je prisutne, s ponosom predstavljajući novoosnovano Društvo.
– Našu je izložbu kroz dva sata posjetilo mnogo naših mještanki i mještana te gostiju iz Buševca i Velike Gorice, koji su svoje viđenje izložbe mogli iskazati upisavši se u našu knjigu dojmova. Bilo je emotivno, jer velika većina nas vratila se je u doba djetinjstva i mladosti. Probuđena su sjećanja na vrijedne ruke naših baka i prabaka, na bogatstvo koje s ponosom čuvamo – ističe Tafra.

Izložba će biti otvorena čitav tjedan do nedjelje, pola sata prije početka programa, pa ovom prigodom pozivamo sve koji nisu jučer stigli pogledati izložbu, da to svakako učine ovih dana. Predsjednica Udruge zahvaljuje članicama koje su u ovih nekoliko dana s puno truda i zalaganja doprinijele da ova izložba zaživi, te se pobrinule da se svi počaste finim domaćim kolačima i likerima iz domaće radinosti.

Nakon izložbe uslijedila je kazališna predstava „Prijatelji“ u izvedbi KUD-a Vrhovje župe Dubranec. Društvo je osnovano 2001. godine i broji oko 85 aktivnih i veliki broj podupirućih članova. Svoje aktivnosti ostvaruje kroz pet sekcija: dječja folklorna, odrasla folklorna, tamburaške sekcije za odrasle i za djecu, te izvorna pjevačka skupina. Članovi Društva su uglavnom iz Markuševca Turopoljskog i Donjeg Dragonošca te su tako i svojevrsna kulturna poveznica gradova Zagreba i Velike Gorice.

Mnogobrojna publika bila je oduševljena komedijom koja govori o susjedima posvađanima oko zemlje. Nakon dolaska iseljenika-povratnika iz Amerike pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju selska prepucavanja, među akterima bukne i poneka ljubav, a na kraju sve završava u slozi i sreći. Valja napomenuti da se radi o tekstu kipara i pisca Izvora Oreba, izvorno pisanom na autorovoj rodnoj korčulanskoj čakavici, koju su članovi KUD-a Vrhovje prenijeli u turopoljsku kajkavštinu.

Fotografija: Vesna Tafra i Vladimir Vinetić