Od 18.9. kada je bilo objavljeno stanje pripravnosti, DVD Mraclin bio je aktivan u obrani od poplave na području grada Velika Gorica. Djelovanje je započeto dežuranjem na kanalu Sava – Odra prije i poslije dolaska vodenog vala na naše područje.
Nakon toga djelovanje se nastavlja u Bukevskoj Sopi gdje se gradnjom zečjih nasipa pokušava spriječiti izlazak vode iz korita. Također se pomaže lokalonom stanovništvu u zaštiti imovine ako slučajno dođe do poplave. Na žalost nasip je vrlo brzo popustio te je došlo do izlijevanja vode nakon što je ogromna količina vode odnijela i probila dio nasipa. Zbog istjecanja goleme količine vode bilo je poplavljeno šire područje uz nasip, te je otežan prilaz puknuću kanala i dio naših snaga ostaje zarobljen u Bukevju na 24 sata. Spašeni su nakon pada razine vode kada su se kamioni uspjeli probiti do mjesta puknuća.
Nakon pucanja nasipa snage se raspoređuju na druga mjesta i naše društvo dobiva nove zadatke. Cilj je bio smanjiti eventualnu matrijalnu štetu gradnjom zečjih nasipa po selima Ribnica i Jagodno gdje su naše ekipe radile čak i do jutra. Nakon dolaska vode na cijelo područje započinje se s evakuacijom stanovništva, spašavanjem imovine i raspodjelom hrane i potrepština. To su bile glavne zadaće našeg društva, a na terenu je uvijek bilo raspoređeno nekoliko naših vatrogasaca koji su bili na raspolaganju. Pomagalo smo pri dovozu goriva, i prijevozu namirnica do najteže stradalih područja, a i uvijek smo bili na raspolaganju pri utovaru i istovaru doniranih potrepština. Nakon povlačenja vode društvo je bilo angažirano u ispumpavanju vode iz podruma i kućama koje su najviše stradale. Ispumpavanje je usporeno u subotu 25.9. nakon kvara na našoj pumpi Rosenbauer, no nastavljeno je uporabom potopne pumpe 220 V.


Ekipe su bile na raspolaganju još sljedećim par dana, te tada i prestaje naše djelovanje na području pogođenom ovom velikom katastrofom.

Ovim putem želio bih se zahvaliti svim članovima društva koji su na bilo koji način svojim prisustvom pomogli ovoj akciji, a posebno vatrogascima na terenu koji su svojim trudom pomagali unesrećenima tijekom trajanja akcije. To su: predsjednik društva Nikola Cvetnić, zapovjednik Zvonimir Šafar, zamjenik zapovjednika Nedjeljko Babić, tajnik Darko Vukašinec, te ostali članovi: Lovro Posavec, Pavao Hubak, Petar Hubak, Tomislav Hubak, Ivan Vukašinec, Stjepan Premuš, Matija Cvetko, Marko Kos, Matija Kos, Matija Galeković, Nikola Galeković, Josip Posavec, Vinko Galeković, Martin Štuban, Antun Kos, Ivan Vlahovac, Stjepan Vlahovac, Davor Galeković, Mijo Cvetnić, Fabijan Kos, Tomislav Cvetnić, Antun Kovačić, Slaven Galeković, Damir Galeković i Mladen Čunčić.

Galerija slika: https://picasaweb.google.com/109813641006749065014/PoplavaUTuropoljskojPosavini092010

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.