Od 18.9. kada je bilo objavljeno stanje pripravnosti, DVD Mraclin bio je aktivan u obrani od poplave na području grada Velika Gorica. Djelovanje je započeto dežuranjem na kanalu Sava ā€“ Odra prije i poslije dolaska vodenog vala na naÅ”e područje.
Nakon toga djelovanje se nastavlja u Bukevskoj Sopi gdje se gradnjom zečjih nasipa pokuÅ”ava spriječiti izlazak vode iz korita. Također se pomaže lokalonom stanovniÅ”tvu u zaÅ”titi imovine ako slučajno dođe do poplave. Na žalost nasip je vrlo brzo popustio te je doÅ”lo do izlijevanja vode nakon Å”to je ogromna količina vode odnijela i probila dio nasipa. Zbog istjecanja goleme količine vode bilo je poplavljeno Å”ire područje uz nasip, te je otežan prilaz puknuću kanala i dio naÅ”ih snaga ostaje zarobljen u Bukevju na 24 sata. SpaÅ”eni su nakon pada razine vode kada su se kamioni uspjeli probiti do mjesta puknuća.
Nakon pucanja nasipa snage se raspoređuju na druga mjesta i naÅ”e druÅ”tvo dobiva nove zadatke. Cilj je bio smanjiti eventualnu matrijalnu Å”tetu gradnjom zečjih nasipa po selima Ribnica i Jagodno gdje su naÅ”e ekipe radile čak i do jutra. Nakon dolaska vode na cijelo područje započinje se s evakuacijom stanovniÅ”tva, spaÅ”avanjem imovine i raspodjelom hrane i potrepÅ”tina. To su bile glavne zadaće naÅ”eg druÅ”tva, a na terenu je uvijek bilo raspoređeno nekoliko naÅ”ih vatrogasaca koji su bili na raspolaganju. Pomagalo smo pri dovozu goriva, i prijevozu namirnica do najteže stradalih područja, a i uvijek smo bili na raspolaganju pri utovaru i istovaru doniranih potrepÅ”tina. Nakon povlačenja vode druÅ”tvo je bilo angažirano u ispumpavanju vode iz podruma i kućama koje su najviÅ”e stradale. Ispumpavanje je usporeno u subotu 25.9. nakon kvara na naÅ”oj pumpi Rosenbauer, no nastavljeno je uporabom potopne pumpe 220 V.


Ekipe su bile na raspolaganju joÅ” sljedećim par dana, te tada i prestaje naÅ”e djelovanje na području pogođenom ovom velikom katastrofom.

Ovim putem želio bih se zahvaliti svim članovima druÅ”tva koji su na bilo koji način svojim prisustvom pomogli ovoj akciji, a posebno vatrogascima na terenu koji su svojim trudom pomagali unesrećenima tijekom trajanja akcije. To su: predsjednik druÅ”tva Nikola Cvetnić, zapovjednik Zvonimir Å afar, zamjenik zapovjednika Nedjeljko Babić, tajnik Darko VukaÅ”inec, te ostali članovi: Lovro Posavec, Pavao Hubak, Petar Hubak, Tomislav Hubak, Ivan VukaÅ”inec, Stjepan PremuÅ”, Matija Cvetko, Marko Kos, Matija Kos, Matija Galeković, Nikola Galeković, Josip Posavec, Vinko Galeković, Martin Å tuban, Antun Kos, Ivan Vlahovac, Stjepan Vlahovac, Davor Galeković, Mijo Cvetnić, Fabijan Kos, Tomislav Cvetnić, Antun Kovačić, Slaven Galeković, Damir Galeković i Mladen Čunčić.

Galerija slika: https://picasaweb.google.com/109813641006749065014/PoplavaUTuropoljskojPosavini092010

Ā