DVD Mraclin društvo je utemeljeno još 1888. godine te tako kotira kao jedno od najpostojanijih na našem području. Franjo Crnić Preceptor (Precektor) jedan od utemeljitelja, Stjepan Galeković Gospon (zapovjednik), Janko Galeković (zamjenik), Janko Cvetnić Jančetov (penjački vođa), Mijo Kos Miškecov (štrcaljski vođa), Lacko Kovačić (rizničar) i Stjepan Galeković Stari Pepić (blagajnik), započeli su doba vatrogasnog društva koje danas vodi predsjednik Darko Vukašinec.

Kakva je prije bila situacija i u koje promjene je društvo ušlo nakon što ste preuzeli mjesto predsjednika?

–  Situacija u DVD- u Mraclin prije mog dolaska na čelo društva bila je odlična. Sam podatak da su moji prethodnici bili Krešo Hubak i Nikola Cvetnić dovoljno govori. Preuzeti društvo sa ovakvim renomeom kakvu naše društvo ima, ne samo u Vatrogasnoj zajednici grada Velke Gorice i Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije već i na državnoj razini, od njih bio je veliki izazov za mene. No znao sam kada sam preuzimao društvo da ću imati, a i imam veliku podršku od njih. Naravno da sami ne bismo mogli voditi najveće društvo u zajednici da nema i kvalitetnog Upravnog odbora te Nadzornog odbora na čelu sa predsjednikom g. Vjekoslavom Kovačićem.

Koje su to najzapaženije dionice rada i Vašeg djelovanja svih ovih godina a zaslužuju biti posebno istaknute?

– Što se tiče nekih novina, od početka mojeg predsjedavanja je velika pažnja uperena prema radu sa podmlatkom i mladeži. Jer smatram da odraslima ne treba neka posebna motivacija, posebna pažnja ili treninzi. To odrasli, kroz duži staž u društvu steknu, a podatak da smo do sada bili sudionici na svim do sada održanim državnim natjecanjima, a to je uspjelo jako malom broju društava u Republici Hrvatskoj, dovoljno govori.
No rad sa podmlatkom i mladeži je nešto sasvim drugo, puno kompleksnije i puno odgovornije i iziskuje puno više angažmana. Tu moram istaknuti da imamo jako kvalitetne voditelje i njihov rad se vidi nakon svakog povratka sa natjecanja kada se uvijek vrate sa barem jednim peharom. Stoga velike pohvale voditeljima:
Vladimiru Vinetiću, Nedjeljku Babiću i Ivanu Đuretiću (voditelji podmlatka), te Krešimir Kos (voditelj mladeži ženske), posebno Josipu Vukašincu (voditelj mladeži muške) koji je sa svojom ekipom viceprvak sa Državnog natjecanja, ove godine (2015.) su ponovno županijski prvaci i samim time su se kvalificirali na Državno natjecanje koje će se 2016. Godine održati u Puli.
Jedna od jako bitnih novina je i što smo pred dvije godine organizirali natjecanje podmlatka koje je memorijalnog tipa jer smo natjecanje posvetili poginulom branitelju, našem članu Tomislavu Hrkovcu i to je natjecanje sada ušlo u godišnji kalendar puno društava širom Lijepe naše, jer već u dvije godine bilo je ekipa iz čak 5 županija, a za idući memorijal već sada imamo najavljenih ekipa.
Ima dosta toga što smo novog napravili, još ću samo spomenuti tri momenta a prvi je asfaltiranje poligona ispred doma gdje se puno angažirao da se to realizira zamjenik gradonačelnika i naš član g. Stjepan Kos i zato mu velika fala. A drugi je što smo organizirali veliku vježbu na trafostanici u kojoj su sudjelovali naši operativni članovi na čelu sa zapovjednikom Lovrom Posavcem. No ovdje moram istaknuti jednog našeg člana, a to je Mijo Cvetnić koji je napravio elaborat vježbe, osmislio kompletnu vježbu i na kraju održao predavanje djelatnicima sa trafostanice o gašenju početnih požara i sa Ivanom Vukašincem održao i praktični dio gašenja početnih požara.
Moram također istaknuti još jednog našeg člana koji je bio do zadnjeg aktivan na toj vježbi a to je Krešo Kos.
Zadnji moment kojeg bih ovdje istaknuo je sigurno i najvažniji.
A to je da imamo vodstvo i članstvo obučeno da obrane naše mjesto od svih nepogoda i to sami bez ičije pomoći što smo i dokazali kada smo branili naše mjesto od poplave.

Da li se je teška situacija u društvu odrazila i na rad u DVD-u?

– Pa sigurno da je, ali ne u nekoj drastičnoj mjeri.
Smanjili smo broj odlaska na neka natjecanja tako da se baziramo na službena natjecanja i natjecanja naših prijatelja koji dolaze i kod nas, a i neke projekte i ideje smo morali trenutno stopirati, ali samo trenutno, nadam se.
Ovdje moram napomenuti da nam financijski uvelike pomažu svi obrtnici iz našeg Mraclina, a prednjači gospodin Mladen Galeković.
Naveo bih i sve druge, ali bojim se, da u nabrajanju, nekog ovog trena ne zaboravim.
Ovim putem svima se zahvaljujem u ime svih naših vatrogasaca.

Kakvi su planovi u budućnosti i što biste zaželjeli svim mještanima Mraclina u 2016. godini?

– Planovi u budućnosti uvelike ovise o financijskim sredstvima.
Planova i ideja nam ne nedostaje. O tome bih kad dođe “vrijeme” za njih.
No sigurno ono najvažnije za nas nastaviti ćemo što kvalitetniji rad sa članstvom kako na natjecateljskom tako i na preventivno-operativnom smislu kako bismo bili što spremniji za situacije kada je potrebno obraniti naš Mraclin ili bilo koje područje RH koje je ugroženo od bilo kakve vrste ugroze.
Na kraju svima bih ponajprije poželio ono što u ovom trenutku najviše i sebi želim, a to je svima puno zdravlja. Ako nas dragi Bog njime podari vjerujte sve ćemo napraviti da mještani našeg Mraclina budu sigurni i da ćemo mi vatrogasci napraviti sve kako bi Vi svi bili ponosni na naše i vaše Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin.
Sretne Božićne blagdane i sve najbolje u 2016. Godini u ime svih članova DVD-a Mraclin želi Vam predsjednik društva uz vatrogasni pozdrav:
VATRU GASI – BRATA SPASI!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.