Uz prisutnost brojnih članova i uzvanika jučer je održana 93. redovna izvještajna skupština Kulturno umjetničkog društva „Dučec“. Na početku skupštine predsjednik Vjekoslav Kovačić pozdravio je sve okupljene te predložio radno predsjedništvo u sastavu Goran Vukašinec – predsjednik, Fabijan Kos i Marija Hubak – članovi te Marija Vukašinec – zapisničar.

Predsjednik radnog predsjedništva Goran Vukašinec pozdravio je sve okupljene i zahvalio se na iskazanom povjerenju. Nakon što je izabrana verifikacijska komisija u sastavu Tomislav Krešimir Hubak, Ana Kovačić i Marko Kos, predsjednik radnog predsjedništva zamolio je tajnika Društva da podnese izvješće o radu Društva u 2015. godini.

U izvješću tajnik Matija Kos istaknuo je kako je „Dučec“ i u 2015. godini bio glavni nositelj svih kulturnih zbivanja u Mraclinu. U prošloj godini održano je preko 400 proba svih skupina Društva te preko 50 raznih nastupa i događanja. U izvješću velika je pažnja posvećena Danima svetog Vida koji su prošle godine održani po jubilarni 10. put. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu tadašnje uprave još 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, a na taj se način obilježava i slavi zaštitnik Mraclina, sveti Vid. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji prethode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. I prošle je godine pripremljen bogat i zanimljiv program. U tjedan dana trajanja manifestacije kroz Mraclin je prošlo preko 2.000 ljudi, što posjetitelja, gostiju, sudionika raznih događanja. Ulaz na sva događanja bio je besplatan. Sudeći po brojnosti te reakcijama i komentarima posjetitelja, zaključak je kako su to bili još jedni uspješni Dani svetog Vida.

Od ostalih nastupa u izvješću je spomenuto gostovanje u Sarajevu u travnju na poziv KUD-a Baščaršija iz Sarajeva i Katoličkog školskog centra Sv. Josip te sudjelovanje na Županijskoj smotri koreografiranog folklora sa koreografijom „Dernek u sinjskoj krajini“. Prosinac je za Dučec bio izniman aktivan te je u tom mjesecu izvedeno pet koncerata.

Na kraju, tajnik Matija Kos zahvalio se svima koji nesebično pomažu i podiru rad Društva na bilo koji način. To su Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, PPS Galeković, Kova d.o.o., Hrvatski veterinarski institut, Galeković design j.d.o.o., Cvjećarna Anamarija, gdin. Ratko Cvetnić, Željko Cvetnić i gdin. Mladen Štuban. Zahvalio se i prijateljima društva – VIS Jane, KUD-u „Nova zora“ iz Donje Lomnice, Hrvatsko pjevačko društvo „Kučani“, Ogranku seljačke sloge iz Buševca, TS Alibi, TS Lajbeki, TS Modra galica, TS društva Dobre duše, Udruzi umirovljenika Mraclin, NK Mraclin i DVD-u Mraclin.

Nakon toga, blagajnik Željko Križanić podnio je izvješće u financijskom poslovanju Društva. Istaknuo je kako su svi troškovi podmireni te kako je kraj godine dočekan u pozitivi.

Matija Kos iznio je plan i program rada te financijski plan za 2016. godinu. „Dučec“ si je za ovu godinu zacrtao velike planove, a veći dio godine biti će usmjeren na pripremu za turneju u Kanadi početkom kolovoza. Članovi Društva sudjelovati će na festivalu Folklorama u gradu Winnipegu, a posjetiti će i Toronto. Valja napomenuti kako je „Dučec“ 2001. godine sudjelovao na istom festivalu.

Na kraju, gostima i članovima „Dučeca“ obratili su se i uzvanici i zaželjeli puno sreće i uspjeha u ovoj godini. Gospodin Marinko Katulić ispred Ogranka „Seljačke Sloge” iz Buševca, poklonio je predsjednku Vjekoslavu Kovačiću DVD sa snimkom „Turopoljske svadbe” održane u Buševcu prošle godine, u kojoj je „Dučec” također sudjelovao.

Uslijedio je domjenak i druženje uz tamburaše Lajbeke i Takt.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.