Završni koncert svih članova Dučeca napunio je dvoranu mraclinskog Društvenog doma do posljednjeg mjesta. Ovogodišnji Dani svetog Vida trajali su osam dana – čak i devet, ako uračunamo mraclinski doprinos Festivalu Matice hrvatske, 8 lipnja – a počeli su prošle nedjelje, kad je naš DVD organizirao 9. memorijal Tomislava Hrkovca, a istoga dana otvorena je i izložba gđe. Nadice Zorc rođ. Galeković. Nakon toga uslijedio je bogat tjedan. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem. Tako je bilo i ove godine. Uživali smo u predstavi naših prijatelja iz Markuševca, igrali dječje sportske igre, slušali o povijesti šiclina, važnog odjevnog predmeta u Mraclinu, svečano smo predstavili novu knjižicu „Čardaci – povijest i naslijeđe“ te predstavili mraclinski suvenir – 3D čardak, uživali u tamburašima i u bogatoj sportskoj suboti. 

A jučer smo proslavili blagdan našeg zaštitnika, svetog Vida. Na svetoj misi u 11 h blagoslovili smo našu kapelicu koja je obnovljena nakon razornog potresa koji nas je zadesio krajem 2020. godine. 

Foto: Katarina Čubra

Nakon podnevne svete mise, na pozornici su se redali  mraclinski folkloraši, od najmlađih, srednjih, pa do onih starijih folkloraša, vokalne i tamburaške skupine. Svi su oni pokazali ono najbolje što su pripremali tokom godine, a Vidovi dani pokazali su se kao godišnja kruna njihovog napora, rada i aktivnosti. Ponovno su se čuli u publici samo pozitivni komentari i čestitke što svima daje podstrek za dalje. Program je vodila Marija Hubak, a ovo je bila i prilika da se Dučec zahvali svima koji su pomogli u organizaciji 19. dana svetog Vida, redom Dučecovim sponzorima – Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Kova d.o.o., PPS Galeković, Gala drvo d.o.o., Cvjećarnica Anamarija i Pogrebne usluge Kos, Pan-prom d.o.o., LC Gallina d.o.o., Iličić mont,  LMT Gorica, Trans avio tim, Microteam, Braća Cvetnić, Vlahovac obrt, Gorica staklo, 3dMediart, MM grafičke usluge, NESTOR knjigovodstvo, MB Frigo, INIT, Weddings by Benjamin, obitelj Željka i Zlatka Kovačića, obitelj Cvetnić Jančetovi, Hrvatski olimpijski odbor; kao i suorganizatorima i prijateljima koji podupiru i pomažu u organizaciji – Mjesni odbor Mraclin, DVD Mraclin, Društvo žena „Anđela Lovreković“, NK Mraclin, Plemenita opčina turopoljska, te našim tamburaški sastavima Alibi, Lajbeki, Modra Galica, Dobre duše i prijateljima iz Starog Grada Lukavca. 

Mještanima i gostima obratio se i kapelan, velečasni Domagoj Topić koji je pozdravio sve okupljene, izrazio zadovoljstvo što je naša kapela obnovljena i blagoslovljena te što se u Mraclinu kroz udruge okuplja velik broj djece i mladih. U ime Vijeća MO Mraclin nazočne je pozdravila Jasna Čunović zahvalivši Dučecu te je riječ prepustila predsjedniku KUD-a Kosu, čestitavši mu na odlično odrađenom poslu. 

– Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjim Danima svetog Vida, ljestvica je visoko postavljena, a iz svega toga stoji velik broj ljudi koji su uložili puno vremena i truda da svaka večer bude vrhunska, kakva je na koncu i bila. Ovim putem pozivam sve Mraclince koji se na bilo koji način žele uključiti u rad Dučeca da su im naša vrata uvijek otvorena. Mjesta i posla uvijek ima za sve i stvarno su svi dobrodošli. Uz sve zahvale koje je Marija spomenula na koncertu, zahvalio bih se svim mojim voditeljima, odbornicima, članovima, garderobijerkama, ali i mještanima Mraclina i prijateljima koji su svake večeri dolazili na događanja i podržavali nas. Bez njih ovo sve ne bi imalo smisla. Mraclinci, hvala vam od srca! Dane svetog Vida prihvatili smo kao nešto samo naše, i bez toga više ne možemo. Vidimo se na 20. danima svetog Vida koji će se održati od 9. do 15. lipnja 2025. godine. Do onda živjeli svi i zdravi bili – zaključio je predsjednik Matija Kos. 

Foto: Josip Kos

Facebook komentari