Mraclin nastavlja suradnju s nacionalnim institucijama: na redu je Hrvatski državni arhiv u čijoj se Kinoteci nalazi značajan fundus filmova što ih je od dvadesetih do četrdesetih godina prošlog stoljeća snimila Škola narodnoga zdravlja. Naravno, najveći dio filmske trake vezan je za asanaciju našeg sela kojom je od 1927. godine ravnao dr. Andrija Štampar, velikan javnozdravstvenog pokreta i jedan od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije. To asanacijsko “čudo u Mraclinu”, koje je unaprijedilo život sela za dobrih pola stoljeća, na sreću je dokumentirano na licu mjesta, što s približavanjem stote obljetnice početka projekta samo dobiva na važnosti.

Vid Vujčev s koscima

Nekoliko riječi o samom programu (u privitku) čiji je autor filmski arhivist Juraj Kukoč, kojem dugujemo i ideju za ovaj filmski četvrtak:  najprije ćemo pogledati kultni “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi” (1933.) Drage Chloupeka i Aleksandra Gerasimova, koji je tridesetak godina nakon nastanka dobio Grand Prix na festivalu dokumentarnog filma u Firenci. To je poetična priča o životu mraclinske zajednice kakav je bio pri kraju XIX. stoljeća. Nakon toga na redu je niz kraćih filmova i izvadaka iz filmova, snimljenih uglavnom u Mraclinu, a koji su posvećeni asanaciji. Iz tih filmova izdvojili smo i ilustracije za ovaj poziv.

Panorama Mraclina sa zvonika sv. Vida, 1941

Nakon službenoga dijela, koji će potrajati oko sat vremena, nazočnoj publici približit ćemo i današnju sliku Mraclina, prije svega kroz mali domjenak koji će pokazati što nas je asanacija naučila o podrumarstvu. Da kapljica naših nagrađenih vinara ne bi legla na prazan želudac pripremit ćemo i turopoljske prigrizke i pokoji tradicijski kolač, a potporništvo osiguravaju naše Anđele i KUD Dučec. Ponavljamo datum: četvrtak, 15. rujna, u 18 sati, u dvorani Državnoga arhiva (stara Sveučilišna knjižnica) na Marulićevom trgu. Ulaz slobodan!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.