Mačkare, fašnik, fašajnek, poklade… sve su to nazivi koji označavaju običaje potekle vjerojatno iz rimskih bakanalija i magijskih obreda tjeranja zlih sila. Tradicija fašnika u Mraclinu je duga, ali je naročito intenzivna bila sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bile su to godine kad se intenzivno pripremalo za sudjelovanje na Goričkom fašniku, s temama koje su obilježavale aktualni politički trenutak. Vrhunac događaja je bila fašnička zabava u utorak, uoči Pepelnice.

Fotografija u privitku nastala je 1983., a vidi se da nismo imali nikakvu temu i da su okupljanje i zabava bili jedini cilj. Na slici su: Sanja Cvetnić kao mladi Pierrot, temeljni lik pantomime, čiji početci sežu u talijanske glumačke trupe iz XVII. stoljeća. Harlekin, komedijaš, prevrtljivac je Sanjina novozagrebačka prijateljica Snježana Matković, Bula je Stjepan Rogina Das, dedek s leptir-mašnom je Ksenija Nestorović (Kos), a drugi dedek je Gordana Hubak (Kovačić). Dama sa šeširom je Jasna Čunović (Cvetnić), a mačkara sa faks-šeširom je Zlatko Galeković (Kiki).

Život je maskenbal, kaže pjesma, svi smo glumci u nekim prilikama i imamo nevidljive maske kad se za tim ukaže potreba. No taj jedan dan u godini, legalno i bez zamjerke, možemo biti sve što poželimo, izludirati se pod maskom, dati si oduška i uznemiriti ono uspavano biće u sebi koje potisnuto stenje; budi to što jesi, sve drugo je maskenbal.

Foto: arhiva Ksenije Nestorović

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.