U novu sezonu Dučecovih spelancija krećemo korizmenim izdanjem, pričom o jednom od najstarijih hodočasničkih puteva kršćanske Evrope, k tome ispričanoj iz prve ruke. Naše lokalne i nacionalne tradicije poznaju hodočašća marijanskim svetištima – Vukovina, Bistrica, Trsat, Sinj, Aljmaš, Krasno. Međugorje… – a ovaj nas putokaz vodi prema Pirinejima. Pješke ćemo poći Caminom de Santiago, putem sv. Jakova, “glavnom ulicom Evrope”, kako je Vijeće Evrope prije više od trideset godina prozvalo Camino. 

Gošća naše večeri je Iva Šišak, profesorica filozofije i religijskih znanosti iz Zagreba,koja je ovoga ljeta hodočastila najstarijim caminom, zvanim Camino Primitivo (Izvorni put) što su ga u dužini od oko 320 kilometara prvi hodočasnici utabali još u osmom stoljeću. 

Ta je pobožnost potaknuta štovanjem sv. Jakova apostola – Santiaga, kako Španjolci zovu svoga zaštitnika – te iz nekoliko pravaca, dugih više stotina kilometara, hodočasnike dovodi do cilja, katedrale sv. Jakova u gradiću Santiago de Compostela u samom sjeverozapadnom kutu Španjolske. Iva je u siječnju fotografije s Camina izložila u knjižnici u Zapruđu,  iz koje izložbu prenosimo na našu Zgradu, a autorica će nam ispričati kako je protekao njen put i kako su nastajale ove fotografije.

No, večer će imati prigodne i vrlo zanimljive “goste iznenađenja” koji nam stižu iz neposrednog susjedstva – iz Velike Gorice. U svakom slučaju, prvi korizmeni petak u ožujku prilika je da nešto naučimo o kršćanskom zemljovidu Evrope i o zajedničkim tradicijima. Ženska vokalna skupina KUD-a Dučec izvest će nekoliko korizmenih napjeva, a k tome ćemo ponešto naučiti o još jednoj pomalo zaboravljenoj vještini – naime, o hodanju.


Priredba se odvija na našoj Zgradi, početak je u 20 h, a ulaz je slobodan. 

Dojdete!