Dučec nastavlja s radionicama za školarce povodom stote godišnjice izgradnje mraclinske škole. U petak 31. ožujka u prostorijama Dučeca održana je radionica tradicijskog ukrašavanja jaja voskom. Radionicu je održala gospođa Maja Ergović, kustosica Muzeja Turopolja. Maja Ergović diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine informatologiju (smjer muzeologija) i etnologiju. Karijeru u struci započinje 2006. volontirajući u Hrvatskom školskom muzeju. Od 2006. do 2011. godine radila je u Etnografskom muzeju Zagreb na poslovima preparatora i kustosa. Od 2012. godine radi u Muzeju Turopolja na brojnim projektima, a nama je posebno zanimljiv projekt dokumentiranja tradicijskog graditeljstva na području Velike Gorice.

Tradiciju naših starih i našeg Turopolja ne bismo trebali zaboraviti. Uz poznate tehnike ukrašavanja jaja lukom, ciklom i drugim biljem, tradicijsko ukrašavanje jaja voskom pomalo je zaboravljena tehnika. Djeca su na sirovim jajima ispisivala tradicijske motive voskom, potom su se jaja kuhala u tekstilnim bojama. Vosak se u procesu kuhanja otopio, a prekrasni motivi su ostali. Dvadesetak školaraca uspješno je uz pomoć voditeljice radionice Maje Ergović te naše učiteljice Marine Novosel ukrasilo svoje pisanice koje su ponijeli kući za uspomenu. Dok su se jaja kuhala, gđa. Ergović održala je kratku prezentaciju o radu Muzeja Turopolja te o kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini Turopolja o kojoj Muzej brine.

Na kraju su se djeca počastila sokom, grickalicama i kiflicama Vesne Tafre. Uprava Dučeca zahvaljuje se svima koji pomažu u organizaciji radionica. Zahvale idu svim roditeljima i učiteljicama koji potiču djecu da se u velikom broju odazivaju na radionice. Zahvaljujemo Luki Cvetniću na donaciji jaja, a posebno Muzeju Turopolja i gospođi Maji Ergović na prekrasno provedenoj večeri s koje su djeca ponijela novo lijepo iskustvo.

U travnju nastavljamo s radionicama, a prva u nizu je već ovog utorka, 4. travnja kada će nam naša članica Ana Posavec održati radionicu digitalne kulture – oživljavanje dječjih crteža.

Foto: Josip Kos

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.