KUD “Dučec” je od 18. do 21. svibnja 2023., gostovao na Međunarodnom festivalu folklora u Riminiju, Italija. Na put se krenulo u četvrtak u jutarnjim satima, a kako je ovo područje pogođeno poplavama, putovanje je trajalo cijeli dan. U Rimini smo sretno stigli u večernjim satima. U planu je bila posjeta gradu Ferrari, no zbog situacije s poplavom, morali smo odustati. U Riminiju nas je dočekala kiša, hladno i tmurno vrijeme, no u petak smo ipak posjetili Republiku San Marino, te uz pratnju vodiča posjetili i stari dio Riminija. 

Subota je bila dan pripreme za nastup na XV. međunarodnom folklornom festivalu u Riminiju.  Na festivalu je uz naše Društvo, sudjelovalo još 22 društava iz mnogih zemalja Europe, a zanimljivo je da naše članove po nazivu “Dučec” prepoznao jedan Makedonac iz Skopja, koji je 80-ih godina dolazio u Veliku Goricu na gorički festival i surađivao čak s nekim Mraclincima. 

“Dučec” je svoj nastup započeo s tamburaškim podmlatkom. Najmlađim članovima Društva, ovo je bio prvi inozemni nastup. Svoj intermezzo mali su tamburaši izveli odlično, te su bili jako dobar uvod u program koji je “Dučec” priredio za ovo gostovanje. Nakon podmlatka zapjevala je ženska vokalna skupina uz pratnju tamburaške skupine, a za finale, prva postava društva predstavila se s koreografijom Podravine. Uslijedile su izmjene kontakata s nekoliko društava koja bi željela ugostiti “Dučec” u svojim zemljama. 

Predsjednik društva Matija Kos pohvalio je sve izvođače te dodao kako je izuzetno zadovoljan nastupom: – Mislim da ovo bilo odlično gostovanje, odličan nastup. Nakon tri i pol godine napokon smo imali međunarodno gostovanje. Iako smo dan prije putovanja dvojili hoćemo li uopće ići jer su Italiju nedavno pogodile poplave, unatoč početnoj zabrinutosti sve je prošlo u najboljem redu. Nismo imali nikakvih problema na putu niti smo osjetili da je tamo bila velika nepogoda. Za nastup smo se dugo pripremali, i to se vidjelo. Na pozornici je bilo ukupno 47 osoba, svih generacija. Cijelim putem osjećalo se posebno zajedništvo i veselje, a posebno mi je drago što se sve više starijih članova, ili onih koji su se zbog obiteljskih razloga privremeno povukli, sada vraća Društvu. To nam govori da ipak radimo dobar posao i da ljudi to prepoznaju. Zahvaljujem svim svojim članovima na pomoći u organizaciji ovog putovanja. 

U nedjelju je uslijedio povratak u Lijepu našu, a i napokon je svanuo predivan topli, sunčan dan. Nakon lijepo provedena četiri dana u zajedništvu, zabavi i veselju, vratili smo se sretno kući i još jednom dostojno predstavili Mraclin, Turopolje, našu Županiju i Hrvatsku.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.