Dani europske baštine su manifestacija koja je pokrenuta 1985. u Španjolskoj s ciljem povezivanja europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa našeg kontinenta. Grad Velika Gorica priključio se ovoj akciji s pozivom zainteresiranima da dostave svoje video-priloge na temu „Kak se spominamo v Turopolu“. U Dučecu su se odmah dali na posao, jedino je trebalo pričekati da se akteri – oni ispred i oni iza kamere – vrate s mora. Za motiv uzeta je knjiga Antuna Šojata iz 1963. “Turopoljski govori” u kojoj je ovaj naš vrsni jezikoslovac “skidao” kazivanja izvornih mraclinskih govornika i s potpunim bilježenjem naglasaka i izgovora objavio ih u svojoj knjizi. Ideja je bila da se ta kazivanja pročitaju pred kamerama u što je moguće izvornijem obliku, a da k tome i scenografija i kostimografija budu u skladu s tekstom. 

Tako je ovih dana na nekoliko lokacija u selu snimljeno dosta materijala od kojih je u planu izmontirati jedan duži video-zapis, u kojem bi bili pročitani svi Šojatovi mraclinski zapisi, te jedan kraći koji bi bio u skladu s propozicijama natječaja što ga je ovim povodom raspisao Grad Velika Gorica. Boreći se s visokim temperaturama i komarcima tekstove su čitali Barbara Hubak, Vesna Tafra, Jasna Čunović, Ksenija Nestorović, Stjepan Čunčić, Zlatko Kovačić i Petar Hubak, snimatelji su bili Josip Kos i Vlado Vinetić, za kostime bila je zadužena Marica Cvetnić, a u kreativnom timu bili su još i Matija Kos, Tomislav Hubak i Ratko Cvetnić. Ovim putem KUD Dučec zahvaljuje gđi Vesni Lastrić i obitelji, g. Dragutinu Križaniću Didiju i obitelji te g. Marijanu Kovačiću koji su omogućili snimanje na starim mraclinskim čardacima u svome vlasništvu. 

Sada slijedi montaža, a kad posao bude završen u KUD-u će se potruditi da, u skladu s epidemiološkim mjerama, priredi i skromnu promociju ovih video-zapisa. U privitku dajemo i galeriju fotografija “sa seta”, što su ih snimili naši kamermani.