Foto: Mario Žilec

Već smo izvještavali o aktivnostima koje su u okviru Dana europske baštine zaokupile članove KUD-a Dučec, a i druge mještane našeg sela. Snimljen je video-spot kojim je Dučec konkurirao na natječaju što ga je raspisala naša metropola, a čija je tema bila: Kak se spominamo v Turopolu. Naš KUD odlučio je oživjeti zapise jezikoslovca Antuna Šojata, koji je prije gotovo šest desetljeća magnetofonom “skidao” možda i posljednju generaciju izvornih mraclinskih govornika, a potom te zapise uvrstio u svoju knjigu “Turopoljski govori”. 

Goričko prosudbeno povjerenstvo nije ostalo imuno na ovaj Dučecov napor i stoga sa zadovoljstvom prenosimo odluku kojom je Dučecov video-spot uvršten u pet jednakopravno nagrađenih uradaka na natječajnu temu. To nam je prilika da na našem portalu premijerno prikažemo nagrađeni video – prilagođen propozicijama, koje su tražile maksimalno tri minute trajanja – a izvornu verziju s cjelovitom snimkom kazivanja starih Mraclinaca, oživljenu u novom ruhu, prikazat ćemo uskoro. Poveznice na Dane europske baštine, s opširnijim informacijama o natječaju, dajemo u poveznicama na  portale VGdanas  i Kronike VG.

KUD Dučec ovim putem zahvaljuje svima koji su se ugradili u ovu nagradu, osobito Barbari Hubak, Vesni Tafra, Jasni Čunović, Kseniji Nestorović, Stjepanu Čunčiću, Zlatku Kovačiću i Petru Hubaku, koji su čitali tekstove, snimatelju i montažeru Josipu Kosu i asistentu Vladi Vinetiću, kostimografkinji Marici Cvetnić, te Matiji Kosu, Tomislavu Hubaku i Ratku Cvetniću. Punu zahvalnost dugujemo gđi Vesni Lastrić i obitelji, g. Dragutinu Križaniću Didiju i obitelji te g. Marijanu Kovačiću koji su omogućili snimanje na starim mraclinskim čardacima u svome vlasništvu.

Foto: Mario Žilec, Vesna Tafra, Vladimir Vinetić, Josip Kos