Tri tjedna nakon jubilejskih događanja i proslave stote obljetnice, KUD Dučec uputio se na gostovanje. Odredište je bilo Davor, mjesto u Brodsko-posavskoj županiji, a povod smotra folklora u organizaciji mjesnoga, prijateljskog KUD-a “Antun Matija Relković”.

Dvodnevni put bio je ispunjen pjesmom, tamburašima i dobrim raspoloženjem, ali ni Očenaša se nismo “manuli”. Smještaj je bio u Cerničkoj Šagovini, nedaleko Nove Gradiške, u hostelu Slavonia Point, pogodnom za razne “team buildinge”, uključujući i one koji se produže do pred svitanje. Prvoga dana obišli smo cernički franjevački samostan i impresivnu baroknu crkvu sv. Petra, danas u sanaciji posljedica banovinskog potresa, koji se i ovdje dobro osjetio. U sklopu samostana nalazi se i veoma vrijedna biblička i arheološka zbirka Cerničanina dr. fra Tomislava Vuka, koju su Dučecovci, pod vodstvom gvardijana fra Petra, sa zanimanjem obišli. Rekreativni dio subotnjeg programa sastojao se od obilaska Nove Gradiške te posjeta novootvorenom rekreacijskom centru na čijim bazenima smo potražili osvježenje. “Tako nešto nam treba i u Mraclinu” – jednoglasni je zaključak izletnika.

Glavni dio puta bio je rezerviran za nedjelju i nastup u Davoru. S ovim graničarskim mjestom lađara, znanih i cijenjenih od Beča do Beograda, upoznao nas je rođeni Davorac Krunoslav Simić, naglasivši teško breme povijesnoga naslijeđa (broj stradalih ’45. godine, broj poginulih u Domovinskom ratu…),  ali i ljepotu života u ovom slikovitom i gostoljubivom mjestu na obali Save, koje doista jest “lipo uzorito” kako bi ga opisao njegov najpoznatiji stanovnik (uz Ivicu Olića, dakako), hrvatski književnik Antun Matija Relković. Nažalost, u samo desetak posljednjih godina Davor je izgubio gotovo trećinu svojih stanovnika – uz opće demografske razloge, tu je i iseljavanje cijelih obitelji, tako da je mjesna škola u tih deset godina prepolovila broj svojih đaka! Davor danas ima tek nešto više od dvije tisuće stanovnika.

U Davoru nas je ugostio župnik Mario Cimbal u čijem nam je župnom dvoru bila baza i garderoba. Nakon svečanog mimohoda davorskim ulicama glavni nastup bio je na rasporedu u predvečernjim satima na pozornici na centralnom gradskom trgu gdje je Dučec izveo jedan od svojih “brendova” – Doželnicu. Srdačno pozdravljeni od okupljene publike razmijenili smo i prigodne poklone s domaćinima koje je predvodila predsjednica KUD-a Helena Ciprić, a potom se zajedno s ostalim KUD-ovima uputili na zajedničku večeru u društveni dom. Nakon večere uslijedio je povratak u “Mraclin, selo milo” u koje smo uplovili s pjesmom, netom iza ponoći. 

Foto: članovi KUD-a Dučec

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.