KUD Dučec krajem prošle godine kroz javni natječaj Zagrebačke županije nabavio je nova tradicijska glazbala u vrijednosti 6 tisuća kuna. Nabavljene su gajde, šurle, jedinka i dvojnice. Instrumente je izradio g. Stjepan Večković iz Zagreba. Gospodin Večković je član i solist ansambla Lado; svira, izrađuje i rekonstruira hrvatska tradicijska glazbala; osnivač je i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije te urednik i voditelj radio emisije ”Hrvatsko narodno blago” na Hrvatskom katoličkom radiju.

U četvrtak 13. listopada mraclinski su tamburaši od Stjepana Večkovića mogli čuti brojne zanimljivosti o hrvatskim tradicijskim glazbalima, ali i čuti glazbala uživo te ih čak i isprobati. Hrvatska je bogata folklorom, nošnjama, ali i posebnim tradicijskim glazbalima od kojih su mnoga nepravedno zapostavljena i jedinstvena u svijetu. Mraclinci su mogli vidjeti i čuti gajde, peteroglasne (podravske) dude, diplice, jedinke, dvojnice, šurle, dalmatinski mih, sopile, roženice, diple, trstenice, strančicu. Upravo je gospodin Večković zaslužan što su neka od ovih glazbala obnovljena, rekonstruirana i danas se koriste na folklornim scenama.

Iz Dučeca se nadaju da je ovo samo početak uspješne suradnje s gospodinom Večkovićem. Dogovoreno je gostovanje u njegovoj emisiji na Hrvatskom katoličkom radiju te nastavak učenja sviranja novih glazbala za koje je Dučec bogatiji.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.