U sklopu Dana svetog Vida 2017. održana je tematska večer posvećena izuzetno važnoj temi vezanoj uz asanaciju Mraclina – uspomeni na Državnu dječju koloniju Mraclin, veliki socijalni projekt zagrebačkoga Higijenskog zavoda koji je kroz nekoliko desetljeća u znatnoj mjeri oblikovao život mnogih privremenih, ali i stalnih stanovnika Mraclina.

Osnovana 1930. Kolonija je bila posvećena skrbi za djecu izvan vlastite obitelji. Prema dostupnim podatcima kroz Mraclin je u okviru ovoga projekta prošlo oko 1300 malih pitomaca. Pod nadzorom tadašnje zdravstvene i socijalne službe djeca su živjela u udomiteljskim obiteljima, odgajala se, školovala i kretala u život. Neki od njih ostali su u Mraclinu i zasnovali vlastite obitelji, ostali su se razišli po svijetu, ali ih je znatan broj zadržao kontakt s udomiteljskom sredinom i samim Mraclinom. Osobit poticaj istraživanju Kolonije daje diplomski rad Jurja Križanića, jednoga od poslijeratnih voditelja projekta, napisan još 1957. godine, a na tom poticaju nastao je i dokumentarni film “Dječja kolonija Mraclin – naši igenci i njihove priče”, ostvaren u produkciji KUD-a Dučec.

Izraz igenec je lokalni idiom i teško će ga se naći izvan Mraclina. Razvio se iz termina “djeca iz Higijenskog zavoda”, “higijenska djeca” “higijenci”, a potom je u kajkavskome filteru ostao kao “igenci”, noseći uvijek u sebi mogućnost da bude primijenjen ili shvaćen u pejorativnome smislu. U filmu se nekadašnji štićenici Kolonije, danas već umirovljenici, prisjećaju toga vremena i govore o svojim životnim iskustvima, kako lijepim tako i o onima manje lijepim. Po ideji Vjekoslava Kovačića scenarij je razradio Ratko Cvetnić, a u realizaciji su sudjelovali Marko Kovačić, Ivan Žordić te montažer Mario Žilec.

Facebook komentari