Povijest je učiteljica života, kaže izreka, a kada je u pitanju povijest Plemenite opčine turopoljske pitanje je da li bi jedan život bio dovoljan da spozna osam stoljeća življenja turopoljskog bratstva?!

Jedna od temeljnih zadaća POT-a je i očuvanje bogate povijesne baštine Turopolja koju pisanim tragom pratimo od 13. stoljeća. Upravo stoga POT je unutar svoje organizacije pokrenuo tzv. Povijesni odbor koji će za cilj imati istraživanje i predstavljanje bogatog nasljeđa koji su nam ostavili naši preci kroz stoljeća. Kroz predavanja, nove publikacije i povijesna istraživanja želimo učvrstiti naš turopoljski identitet i pokazati koliko je Turopolje kroz svoju Plemenitu opčinu očuvalo posebnosti našega kraja.

Na internetskim stranicama POT-a (www.turopolje.hr) pokrenuta je i digitalna arhiva radova o povijesti POT-a koju trenutno čini desetak radova eminentnih autora koji se bave istraživanjem povijesti Turopolja. Prve objave dolaze iz suradnje POT-a i Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica odnosno njene Biblioteke Albatros koja je izdavač “Ljetopisa Grada Velike Gorice”, a u kojim dosadašnjim izdanjima su izlazili radovi na temu povijesti POT-a.

Iako se tehničkim rješenjem i svojim obimom nalazimo još daleko od pojma “digitalne arhivske baze”, ovim činom želimo potaknuti na okupljanje arhivske i povijesne građe u digitalnom obliku kako bi ona bila dostupna široj publici. Nadamo se da ćemo kroz buduće razdoblje proširivati ovu prvotnu bazu te pozivamo i autore radova da nam se obrate kako bi povijest Plemenite opčine turopoljske učinili dostupnijom.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.