Srijedina večer, 14. lipnja, posvećena je izuzetno važnoj temi vezanoj uz asanaciju Mraclina – uspomeni na Državnu dječju koloniju Mraclin, veliki socijalni projekt zagrebačkoga Higijenskog zavoda koji je kroz nekoliko desetljeća u znatnoj mjeri oblikovao život mnogih privremenih, ali i stalnih stanovnika Mraclina.

Osnovana 1930. Kolonija je bila posvećena skrbi za djecu izvan vlastite obitelji. Prema dostupnim podatcima kroz Mraclin je u okviru ovoga projekta prošlo više od tisuću malih pitomaca. Pod nadzorom tadašnje zdravstvene i socijalne službe djeca su živjela u udomiteljskim obiteljima, odgajala se, školovala i kretala u život. Neki od njih ostali su u Mraclinu i zasnovali vlastite obitelji, ostali su se razišli po svijetu, ali je znatan broj njih ostao u kontaktu s udomiteljskom sredinom i samim Mraclinom.

Gosti večeri su prof. dr. sc. Jadranka Božikov, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i g. Juraj Križanić, čiji diplomski rad napisan prije šezdeset godina i danas pruža vrlo poticajnu podlogu za istraživanje ove teme, a u sklopu večeri prikazat će se i dokumentarni film “Dječja kolonija Mraclin – naši igenci i njihove priče”, nastao u Dučecovoj produkciji. U filmu se nekadašnji štićenici Kolonije, danas već umirovljenici, prisjećaju toga vremena i govore o svojim životnim iskustvima, kako ugodnim tako i o onima manje ugodnim. Voditelj programa je Ratko Cvetnić, KUD Dučec dat će svoj glazbeni doprinos, a početak je u 20.30 sati.