bastina1U Velikoj Gorici sinoć, 24. rujna, započeli su Dani Europske baštine koji će trajati do 27. rujna. Otvorenje Dana Europske baštine obilježilo je ujedno i otvorenje izložbe “Ugodno i komforno stanovanje u obnovljenom turopoljskom čardaku” u Muzeju Turopolja koje je okupilo veliki broj znatiželjnika.

Na izložbi su prezentirani rezultati dobiveni istraživanjem provedenim u Projektu dokumentiranja stambene graditeljske baštine kojim je evidentirano 37 objekata, čardaka i prizemnica u Okuju, Mraclinu, Bučevcu i Kučama tijekom protekle dvije godine.

– Svi smo svjedoci propadanja naše tradicijske drvene arhitekture iz godine u godinu, ali smo i svjedoci da se ona u privatnom vlasništvu u nekim obiteljima jako dobro čuva. Pokazalo se bitnim dokumentirati tu baštinu. Organizacijski su cijeli projekt započeli Konzervatorski odjel u Zagrebu Ministarstva kulture i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice. Projekt na terenu provode diplomirana etnologinja Maja Ergodić, Damir Kremenić koji radi arhitektonske snimke i fotograf Željko Ljubek koji fotografski dokumentira te objekte – rekla je Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja Turopolja.

Prilikom dokumentiranja evidentirane su kuće, čardaci ili prizemnice, drvene stambene zgrade.

– Svi smo čuvari baštine, vlasnici, majstori konzervatori, muzejanci i različiti stručnjaci te inicijatori ove manifestacije, a to je grad Velika Gorica. Ovo je prilika za istaknuti da se prema broju obnovljenih zgrada, grad Velika Gorica svrstava u sami vrh. Ova manifestacija jedinstvena je i za svaku pohvalu. Kuća čardak ili prizemnica, drvena stambena zgrada tehničko je i umjetničko djelo, a život u njoj zadovoljava i najsuvremenije standarde – rekla je konzervatorica Ana Mlinar iz Ministarstva kulture

– Jedan moj prijatelj je rekao “ja kad prođem dlanom po svojoj rastovini, prođem cijelu svoju povijest, kao da prođem cijeli genotip, kao da živim sve ono što je u meni, što je bilo prije mene i što će biti”. Mi koji smo rođeni ovdje, koji smo ovdje odrasli, ali i neki koji su ovamo došli, znaju vrijednost toga – nadodao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Uskoro Centar za posjetitelje

Kako je najavio gradonačelnik Dražen Barišić, za koji tjedan počet će gradnja Centra za posjetitelje.

– Nekad je bila želja da Centar bude stari čardak, nismo uspjeli i nismo baš sretni zbog toga jer nam je eto taj prenormirani život zakonodavsta rekao da se čardak možda ne bi uklopio u centar Gorice tako da smo izveli neku moderniju verziju tog objekta i svidjet će vam se. U objektu će biti i turistička zajednica, a nalazit će se iz Muzeja – rekao je Barišić.

Na samom kraju svečanosti dodijeljena su priznanja vlasnicima objekata Slavku Medakoviću, Dorotei Šafran Kovačić, Slavku Cvetniću, Vesni Lastrić, Josipu Roginiću, Ljerki Cvetnić i Barici Kos.

Događanja u čijem središtu je kulturna baština nastavit će se sve do nedjelje, kada će se posljednjeg dana manifestacije u 18 sati održati sveta misa u drvenoj kapelici Svetog Ivana Krstitelja u Buševcu povodom otvorenja ovog sakralnog objekta nakon obnove. Nakon svete mise u 19 sati održat će se i koncert Velikogoričkog komornog ansambla, a prigodnom programu pridružit će se i Ogranak seljačke sloge Buševec.

PROGRAM DOGAĐANJA

25.9.2015. petak, 13 sati, Gradska knjižnica Velika Gorica
Predavanje “Pogledićansko” zemljište u Velikoj Gorici: Primjer modernizacije Turopolja u kontekstu jezgre i periferije
Predavač: Hrvoje Malčić

Pričom o Franji pl. Poglediću i “pogledićanskom” zemljištu prikazat će se povijesni razvoj i modernizacija Turopolja i Velike Gorice u drugoj polovici 19. stoljeća.

26.9.2015. subota, 10 – 17 sati, Kurija Modić Bedeković, Donja Lomnica
Otvoreni dan u kuriji Modić-Bedeković

Obnova kurije Modić Bedeković i njezina pokretnog inventara vrijedan je doprinos spomeničkoj baštini Turopolja. Impozantan jednokatni, drveni dvor, izgrađen na početku 19. stoljeća, svojim šarmom privlači brojne posjetitelje. Ovaj program omogućuje i poziva na šetnju parkom i kurijom u ozračju prohujaloga vremena.

27.9.2015. nedjelja, 18 sati, Kapela sv. Ivana Krstitelja, Buševec

18 sati misno slavlje
19 sati koncert Velikogoričkoga komornog ansambla
20 sati Tradicijska okućnica Ogranka “Seljačke sloge” Buševec

bastina2

 

 

 

Izvor: http://www.gorica.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.