Zapo─Źnimo ovaj dan paljenjem svije─çe kod spomenika Tomislavu Hrkovcu, na┼íem sumje┼ítaninu poginulom u Domovinskom ratu kao i svim ostalim braniteljima iz na┼íeg mjesta koji su nesebi─Źno branili i stvarali na┼íu domovinu.

Tomislav Hrkovec ÔÇô Hrk (Velika Gorica, 11. rujna 1969. ÔÇô Zagreb, 23. prosinca 1991.), hrvatski branitelj i heroj Domovinskog rata za Republiku Hrvatsku.

Osnovnu ┼íkolu 4 godine poha─Ĺao u rodnom Mraclinu, a zatim sljede─çe 4 godine u Vukovini.
Zvanje strojrskog tehni─Źara stekao u srednjoj ┼íkoli ÔÇťNikola TeslaÔÇŁ u Zagrebu.
U devetoj godini ostaje bez oca.
Od 10. listopada 1991- brani domovinu kao minobaca─Ź u 153. brigadi Hrvatske vojske.
13. prosinca, na dan Sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, spašavajući prijatelja ranjen je u bitci kod Pokupskog.

Lije─Źen je u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu gdje su ga Zlatko Kova─Źi─ç ÔÇô Keksov, Vitomir i Mladen ┼átuban posjetili.
Le┼żao je omotane glave gdje ga je geler od granate pogodio, ┼żiv ali na ┼żalost samo na aparatima i nikada ne─çemo znati dali ih je vidio.

Svojim je preranim odlaskom 23. prosinca 1991. u 22. godini ┼żivota zauvijek ostavio prazninu u mnogim srcima.

001

Na svakoj od fotografija iz galerija nalazi se bar jedan naš sumještanin. Fotografije nisu samo iz Oluje već su napravljene tijekom svih godina Domovinskog rata.

Zastava na kninskoj tvr─Ĺavi. Ujutro 5. kolovoza, oko 9.30 sati, postignut je najve─çi uspjeh operacije: 7. gardijska brigada je sa snagama 4. gardijske brigade u┼íla u napu┼íteni Knin, ┼íto je simboli─Źki zna─Źilo kraj tzv. Rep. Srpske Krajine.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Operacijom je vra─çen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim isto─Źne Slavonije. Oluja je uz Bljesak klju─Źna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobo─Ĺeno 10 400 ─Źetvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne povr┼íine Hrvatske.

Nakon ─Źetverogodi┼ínje okupacije gotovo tre─çine hrvatskog teritorija, ┼żivota u izbjegli┼ítvu i u vje─Źnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danono─çno prijetile, brojnih neuspje┼ínih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ni┼íta drugo nije preostalo nego vlastitom oru┼żanom silom osloboditi hrvatski teritorij u cijelosti. Hrvatska je vojska stasala u silu koja je to sad mogla sama i bez i─Źije pomo─çi. U svitanje 4. kolovoza 1995. zapo─Źela je Operacija Oluja.

Nakon po─Źetnog djelovanja snaga HRZ-a i uni┼ítenih neprijateljskih sustava veze te topni─Źke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na boji┼ínici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada ─Źinile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pri─Źuvnim postrojbama. Bila je to, u takti─Źkom i strate┼íkom smislu, vojna operacija koju ─çe zahvaljuju─çi svojoj originalnosti i uspje┼ínosti izu─Źavati brojni vojni analiti─Źari. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Ve─ç u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka silovito su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Helikopterskim desantom duboko u neprijateljsku pozadinu u┼íao je 1. hrvatski gardijski zdrug. Sjevernije s podru─Źja Kapele preko Slunja i Rakovice s jedne te Korenice i Plitvica s druge strane nadirale su snage 1. gardijske brigade radi spajanja s V. korpusom Armije BiH u cilju deblokade biha─çke enklave. Zauzimanje prijevoja Ljubovo i neutraliziranje neprijateljske zra─Źne baze u Udbini bila je zada─ça 9. gardijske brigade. Prostor Banije okru┼żen je iz nekoliko pravaca. Udarna snaga u pravcu Petrinje gdje je neprijatelj pru┼żao ┼żestok otpor, i dalje prema Glini bila je 2. gardijska brigada. Postrojbe 3. i 5. gardijske brigade za to su vrijeme bile u stanju pripravnosti na krajnjem istoku Hrvatske u slu─Źaju eventualnih neprijateljskih pokreta.

Tijekom prvog dana operacije prodor postrojbi Hrvatske vojske po dubini iznosio je pet do petnaest kilometara, a neprijateljska upori┼íta dovedena u okru┼żenje ili poluokru┼żenje. Ve─ç drugog dana operacije provedeno je osamdeset posto planiranih borbenih zada─ça. Ve─çina okupiranih hrvatskih gradova je opet slobodna, slave Kostajnica, Petrinja, Glina, Slunj, Gra─Źac, Obrovac, Drni┼íÔÇŽ Slavi se i u Kninu koji je bio sredi┼íte neprijateljske pobune, no oduvijek hrvatski kraljevski grad. Slavi cijela Hrvatska.

Osloba─Ĺanjem Knina, sredi┼íta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najva┼żniji strate┼íko-politi─Źki i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu boji┼ínice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

U samo 84 sata vojnoredarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo anga┼żirano gotovo 200 tisu─ça hrvatskih vojnika i kojom je oslobo─Ĺeno vi┼íe od 10 000 ─Źetvornih kilometara dotad okupiranog podru─Źja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.

Izvor dijela teksta: https://hr.wikipedia.org