Fotografije: Boris Šimundić, Matija Kos, Sanja Cvetnić, Matica hrvatska

Sinoć je u palači Matice hrvatske na Zrinjevcu, u sklopu trećeg Festivala knjige, predstavljena zbirka pripovjedaka Ratka Cvetnića koju je pod nazivom “Nulta tolerancija i druge priče” Matica upravo objavila. Zahvaljujući suradnji Matice i mraclinskih udruga ova večer doista je bila jedan od vrhunaca Festivala; naime, ideja autora je bila da se uobičajena “afterica” u prekrasnom prostoru Matičine palače održi u znaku mraclinskih i turopoljskih specijaliteta te da i na taj način predstavimo ovogodišnje Vidove dane. Ideju su zdušno prihvatili Društvo žena “Anđela Lovreković” i KUD Dučec, a priključili su se i naši redoviti podupiratelji. Dojma smo da su domaćini bili malo zatečeni kad su Anđele iz kombija Goge Brozović počele iznositi jelo i piće.

 – Mi vam nikam nejdemo praznih ruk – objasnile su Mraclinke.

U nazočnosti čelnika MH-e, predsjednika Mire Gavrana i dopredsjednice, akademkinje Dubravke Oraić Tolić, o knjizi su uz autora govorili dr. sc. Luka Šeput, urednik, i novinarka HTV-a Tamara Džebić, koja je vodila program. Službeni dio priredbe – koja je okupila brojne osobe zagrebačkog javnog života, ali i brojne Mraclince – završio je svojim nastupom mraclinski cover duet Tomislav Vinetić i Vlado Rogan, a svirka se u kasne sate preselila u unutarnji prostor Matičine zgrade.

Zahvaljujemo Zlatku i Željku Kovačiću te Marijanu Kovačiću na pomoći u pripremi ovoga događaja s kojim su, kako svjedoče prve reakcije, Mraclinci, Anđele i Dučec “dignuli letvicu” i u Zagrebu.

Fotografije: Boris Šimundić, Matija Kos, Sanja Cvetnić, Božica Krznarić, Loreta Šah Gerić, Matica hrvatska