Današnji datum – 30. travnja – međunarodni je Dan jazza. Ali, više od pola stoljeća prije nego je organizacija Ujedinjenih naroda ovaj datum proglasila za glazbeni praznik, u Mraclinu je djelovao prvi, i zasad jedini, jazz-sastav. Kako bilježe profesor Stjepan Cvetko i Davor Štuban u “Mraclinačkom nogometnom mementu”, tu kratku, ali zanimljivu epizodu u stogodišnjem životu mraclinskog kulturno-umjetničkog amaterizma, odigrali su poznati mraclinski mužikaši, zabilježeni na priloženom kipcu (s lijeva): Smiljanović, Stjepan Galeković Brko, stoji Vladimir Cvetnić Beli Gangin, Stjepan Kovačić Ribič i Vladimir Gajo Galeković.

Bend je osnovan u jesen 1954., ali nije to išlo baš glatko. Na sjednici tadašnjeg Upravnog odbora Društva odbornik, drug Cerovac, oštro se usprotivio jer – kako navodi zapisnik – “ne dolikuje kulturno-prosvjetnom Društvu da osniva glazbu tzv. divljačkog karaktera”. Ali prevladao je “globalistički” način razmišljanja ostatka uprave: “budući da ta glazba već potpuno prevladava svijetom, ne može ni naše selo ostati izolirano”. Društvo je kupilo bubanj i trubu, a ostali instrumenti već su bili u fundusu. Pa ipak, pravila Društva bila su jasna: “Članovi jazz sastava moraju se potpuno pokoravati svim pravilima Društva. Njima se neće plaćati za sviranje na našim zabavama, a na zabavama drugih društava bit će sav honorar njima. Bubanj se neće posuđivati za svadbe.”

Iza naših džezera – koji su, pod vodstvom Brke Galekovića, djelovali tek nekoliko mjeseci – nije ostalo nikakvih “nosača zvuka”, pa ćemo se za prigodnu prazničnu ilustraciju poslužiti dragom mraclinskom gošćom, pjevačicom i pijanisticom Terezom Gabrić, koja uz trio Lina Devića izvodi jedan od najpoznatijih jazz standarda, Gershwinovu pjesmu “Summertime“. Uostalom, summertime je na vidiku…

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.