Današnji datum – 30. travnja – međunarodni je Dan jazza. Ali, više od pola stoljeća prije nego je organizacija Ujedinjenih naroda ovaj datum proglasila za glazbeni praznik, u Mraclinu je djelovao prvi, i zasad jedini, jazz-sastav. Kako bilježe profesor Stjepan Cvetko i Davor Štuban u “Mraclinačkom nogometnom mementu”, tu kratku, ali zanimljivu epizodu u stogodišnjem životu mraclinskog kulturno-umjetničkog amaterizma, odigrali su poznati mraclinski mužikaši, zabilježeni na priloženom kipcu (s lijeva): Smiljanović, Stjepan Galeković Brko, stoji Vladimir Cvetnić Beli Gangin, Stjepan Kovačić Ribič i Vladimir Gajo Galeković.

Bend je osnovan u jesen 1954., ali nije to išlo baš glatko. Na sjednici tadašnjeg Upravnog odbora Društva odbornik, drug Cerovac, oštro se usprotivio jer – kako navodi zapisnik – “ne dolikuje kulturno-prosvjetnom Društvu da osniva glazbu tzv. divljačkog karaktera”. Ali prevladao je “globalistički” način razmišljanja ostatka uprave: “budući da ta glazba već potpuno prevladava svijetom, ne može ni naše selo ostati izolirano”. Društvo je kupilo bubanj i trubu, a ostali instrumenti već su bili u fundusu. Pa ipak, pravila Društva bila su jasna: “Članovi jazz sastava moraju se potpuno pokoravati svim pravilima Društva. Njima se neće plaćati za sviranje na našim zabavama, a na zabavama drugih društava bit će sav honorar njima. Bubanj se neće posuđivati za svadbe.”

Iza naših džezera – koji su, pod vodstvom Brke Galekovića, djelovali tek nekoliko mjeseci – nije ostalo nikakvih “nosača zvuka”, pa ćemo se za prigodnu prazničnu ilustraciju poslužiti dragom mraclinskom gošćom, pjevačicom i pijanisticom Terezom Gabrić, koja uz trio Lina Devića izvodi jedan od najpoznatijih jazz standarda, Gershwinovu pjesmu “Summertime“. Uostalom, summertime je na vidiku…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.