Idući ususret stotoj godišnjici pregledavamo stare slike, prisjećamo se gdje smo sve to bili i osjećamo veliku nostalgiju. Ako pitate mlađu generaciju koje putovanje im je najviše ostalo u sjećanju, vjerujem da bi se svi složili da je to bio put u Pariz i Amsterdam. Teško se odlučiti između ova dva, pa ćemo se prisjetiti oba, jer je nostalgija podjednaka. U ovim crticama ćemo se prisjetiti nekih situacija s tog putovanja za koje vi, naši dragi čitatelji, možda niste znali. O tome što smo sve tamo vidjeli i gdje smo nastupali ionako ste čitali u našim člancima nakon samog putovanja, a koje možete lako pronaći na portalu.

Kako ne znamo što nam je draže, idemo kronološki. Stoga ćemo krenuti od Pariza. KUD Dučec 24. travnja 2013. godine zaputio se u Pariz autobusom, no kako je to bilo dugo putovanje, odlučili smo prespavati u Veroni. Verona, kao prvi dan toga putovanja, povezala nas je na jednoj višoj razini. Ako se po jutru dan poznaje, možemo reći da se po prvom danu putovanje poznaje. Odlučili smo se nakon razgledavanja grada opustiti u obližnjem parku i kako je dan bio lijep, iskoristili smo ga za igru, zabavu i smijeh. Verona nas je opila svojom čarolijom i krenuli smo puni energije put Pariza.

Situacija koja nam je svima ostala u sjećanju jest sigurno ples ispred Eiffelovog tornja. Da vam pojasnim – Pariz je mjesto koje vas jednostavno ostavi bez teksta, ali Eiffelov toranj je doista onako romantičan kako gledate u filmovima. Zamislite sada ovu situaciju: plesači KUD-a Dučec stanu ispred Eiffela i gledaju ga i dive mu se te odluče otplesati naš ples „Dučec“. Ljudi koji su se također divili Eiffelu, okrenu se prema nama, gledaju nas kako plešemo, plješću nam i bodre nas. Nakon plesa smo stali, naklonili se i shvatili da u tom trenu svi gledaju nas, a ne toranj. Možete shvatiti kada kažemo da je to zaista bio poseban trenutak za nas. Prilažemo i sliku tog trenutka.

Krenimo dalje. Od 30. ožujka do 2. travnja 2017. sudjelovali smo na I. međunarodnom folklornom festivalu u gradu Amsterdamu. Vjerojatno ćete pomisliti kako su nam najzanimljiviji trenuci bili u coffee shopovima i četvrti crvenih svjetala. Iako su jako zanimljivi, kao i svaki dio Amsterdama, na tom putu su nas se dvije lokacije možda najviše dojmile, a to su Zaanse Schans, životopisno nizozemsko etno selo na obali rijeke Zaan, s tradicionalnim povijesnim vjetrenjačama i brojnim drugim atrakcijama. Vjetrenjače su doista predivne, a sirevi koje smo probali – svakakvi. Kažu da je pljesnivi sir fini, ali najbolje da odete tamo i sami prosudite, od svih sireva, nađe se za svakog nešto. Ali budući da smo mi tako vrckavi i zaigrani, svakako su nam se najviše svidjele one velike klompe u kojima smo se morali slikati.

Sljedeće odredište koje želimo spomenuti je Scheveningen – najljepše ljetovalište Nizozemske, s predivnom plažom, šetalištem uz Sjeverno more i mnoštvom restorana. Scheveningen se nalazi u blizini Den Haaga koji smo također posjetili.

Den Haag je sjedište nizozemske kraljevske obitelji i nizozemske vlade, prepun prekrasnih građevina i važnih institucija. Istoimena plaža Scheveningen je svakako jedno od mjesta koje vas ostave bez daha upravo zbog njene veličine. Iako je vani bilo hladno, to nas nije spriječilo da skinemo tenisice i čarape i zagazimo u Sjeverno more.

Naš moto je da iskoristimo svaku priliku, zato su naša putovanja puna ovakvih priča koje možda naši čitatelji ne znaju. Kada se nekamo uputimo nećemo propustiti ni jednu priliku, bilo da je to ples ispred Eiffela ili bosonogo trčanje po hladnom Sjevernom moru.

Tekst: Josipa Hubak

Foto: KUD Dučec Mraclin

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.