Večer na Zgradi u četvrtak je privukla znatan broj posjetitelja koji su nazočili promociji knjige “Čardak – mraclinska povijest i naslijeđe”, svojevrsnom zborniku što ga potpisuje veći broj autora, a koji je predsjednik Dučeca Matija Kos, kao jedan od urednika, opisao kao do sada najambiciozniji izdavački projekt KUD-a.

Radi se o malom “leksikonu čardaka” u kojem je u desetak poglavlja ta naša turopoljska korablja, kako ju je zvao Matko Peić, opisana kroz različita motrišta: i kao građevinski dragulj, i povijesni spomenik, dio šireg eko-sustava Turopolja, ali prije svega kao svojevrsna “posuda za život” u kojoj su rasle i stasavale generacije naših predaka, od kojih bi se i danas imalo štošta naučiti. 

Ideja je potekla iz suradnje jednog mraclinskog inženjera, Josipa Kosa, i jednog zagrebačkog umjetnika, Lea Vukelića, koji su kroz sinergiju svojih znanja pokušali – i uspjeli – klasičnu strukturu čardaka prenijeti u svijet 3D printera, pa je taj prijenos demonstriran i na licu mjesta, sa čime su autori u neku ruku željeli demistificirati cjelokupan proces.

Uredništvo knjige, a tu su uz Matiju i Josipa Kosa bili još Maja Mravec i Ratko Cvetnić, pozvalo je i suradnike ovog izdanja da se obrate nazočnima pa su se tako, uz već navedene, publici obratili i Božica Krznarić, Maja Ergović (Muzej Turopolja), Stjepan Galeković Benov, a Matija Kos posebno je zahvalio i ostalim autorima i suradnicima – dr. sc. Marini Šimunić Buršić, Vesni Tafri, Jasni Čunović, Kseniji Nestorović, Stjepanu Čunčiću, Tomislavu Krešimiru Hubaku, Ivi Brozinčević – te svima koji su svojim fotografijama pomogli vrlo bogat ilustracijski fundus ovoga zbornika. Napominjemo da se knjiga može nabaviti u KUD-u Dučec.

Poseban začin promocijskoj večeri dale su naše Jane kojiima ovoga ljeta slijedi put u daleki Auckland na još jedan festival s kojeg očekujemo dobre vijesti i visoki plasman. Svima koji žele pripomoći da ova vokalna reprezentacija Turopolja i Hrvatske ostvari svoj put na raspolaganju je i ova on line škrabica.

Po završetku programa domaćini i gosti podružili su se u Društvenom domu uz jedno od omiljenih jela sa čardaka, žgance s lukom, tropom, špekom…

Foto: KUD Dučec

Facebook komentari