Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pred školom u Kučama

Studenti pete, završne, godine studija Arhitekture i urbanizma Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Blaž Tuđa, Nika Krstić, Fran Gamulin, Luka Jugovac, Lorena Jelinek, Antonio Brkić, Julija Punčec i Maja Ciglar – u okviru kolegija “Istraživanja, seminari, projekti” teme “Građenje u trusnim područjima – Pouke baštine”, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Marine Šimunić Buršić, istraživali su i ove godine tradicijsku drvenu arhitekturu Turopolja. Njihovo je istraživanje bilo usmjereno na izvanrednu otpornost na potres naših drvenih zdanja građenih na tradicijski način. Činjenica da su snažni potresi 2020. godine u Zagrebu i Petrinji oštetili mnoge zidane zgrade – od zagrebačke katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije do mraclinske kapele sv. Vida – dok turopoljski čardaci i pokupske korablje nisu pretrpjeli štetu, potakla je buduće arhitekte da istražuju pokupsku i turopoljsku tradicijsku drvenu arhitekturu in situ – ne iz udžbenika, nego izravno, na licu mjesta. Pod vodstvom velikog poznavatelja Turopolja Stjepana pl. Čunčića u listopadu su istraživali mraclinske čardake, napose detalje i spojeve koji doprinose njihovoj seizmičkoj otpornosti, te bili tradicionalno ugošćeni na Jančetovom gruntu akademika Ratka Cvetnića  i okrijepljeni izvrsnim štruklima gđe Vesne Tafre.

Stjepan pl. Čunčić u studenom je za vrijedne studente arhitekture organizirao posjet radionici za obradu stare drvene građe u Kučama te susret s vlasnikom g. Pavlom pl. Čunčićem Pavlekom i Ivanom pl. Čunčićem Mijačkom, kojom su prilikom budući arhitekti mogli vidjeti originalne dijelove drvenih turopoljskih kuća i njihove vezove, te se uvjerili u izvanrednu vještinu i preciznost starih majstora-graditelja.

Suradnja se nastavlja.

Mjerenje Kokotanovog čardaka u Mraclinu
U radionici za obradu stare drvene građe u Kučama
Demonstracija slaganja planjki
Pred Zgradom u Mraclinu
Facebook komentari

Discover more from MRACLIN.HR

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.