Turopoljski banderij vrlo je aktivan od Jurjeva te bilježi nekoliko bližih izlazaka i daljnjih gostovanja na kojima je predstavljao Plemenitu opčinu turopoljsku te Grad Veliku Goricu. Aktivnosti neće nedostajati niti tijekom ljeta, a uvježbava se i počasna smjena straže ispred Turopoljskog grada.

U vrijeme kada je u Velikoj Gorici pucanj iz mužara Turopoljskog banderija otvorio biciklističku utrku Tour de Tur naših pet banderijalaca je krenulo put Okučana na 21. oblejtnicu Vojno redarstvene operacije Bljesak.

U vremenu od 13. do 15. svibnja bili smo gosti u Osijeku gdje se proslavilo „120. godina Hrvatskog Sokola u Osijeku“. Povijesne postrojbe Hrvatske okupile su se 21. svibnja u Svetoj Nedelji gdje nam je domaćin na Danu Grada Svete Nedelje bila Sveto-nedeljska garda. Ništa manje aktivni nismo bili niti na domaćem terenu pa izdvojimo Tijelovske procesije u Vukovini i Velikoj Mlaki 26. svibnja.

 

Vrlo aktivan svibanj završen je  obilježavanjem 25. godina prvog postrojavanje hrvatske vojske Zbora narodne garde – Zagreb, na stadionu u Kranjčevićevoj, kojem su nazočile i povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, a Turopoljski banderij je činilo deset naših vojnika.

Zagrebačka županija bi uskoro trebala dobiti novu povijesnu postrojbu i to „10. satniju Ivanić“ iz Ivanić Grada na čiji smo poziv 3. lipnja sudjelovali na prvom predstavljanju ove inicijative za ustrojem nove povijesne postrojbe kojoj želimo uspješan rad u predstavljaju povijesti svoga kraja. Posljednja aktivnost, ona 11. lipnja, bila je vrlo lijepo gostovanje u Križevcima na 49. Križevačkom Velikom spravišču gdje nam je domaćin bila Križevačka djevojačka straža, a u lipnju će banderijalci još biti na Vidovim danima u Mraclinu, Ivanju u Buševcu i drugim mjestima u Turopolju.

Iako je pred nama ljeto neće nedostajati aktivnosti. Štoviše, započele su vježbe za počasnu smjenu straže kojeg će činiti 11 vojnika Turopoljskog banderija, a koja će svoju premijeru imati 10. srpnja na Obnoviteljskom spravišću kojim ćemo obilježiti 25 godina od obnove rada Plemenite opčine turopoljske. U isto vrijeme održavanja Obnoviteljskog spravišća naši banderijalci će na poziv Gradske straže Bakar put sjevernog Jadrana gdje se u ovome primorskom gradu održava manifestacija “Margaretino ljeto” s poznatom rekonstrukcijom povijesne pomorske bitke.

Drago nam je da je Turopoljski banderij rado viđen gost u svim krajevima Hrvatske u kojima se, baš kao i u našem Turopolju, drži do povijesti svoga kraja. Prvi dio godine je polako iza nas, a i u drugom dijelu 2016. očekuju nas brojne aktivnosti na kojima Turopoljski banderij predstavlja Turopolje i našu Plemenitu opčinu, ali i Veliku Goricu te Zagrebačku županiju.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.