Fotografije: hrvatskisokol.hr

Osijek – U sklopu obilježavanja 120. godišnjice Hrvatskog sokola, 15. svibnja 2016. godine, na Trgu slobode postrojeno je 17 povijesnih postrojbi iz različitih gradova Hrvatske koje su prijavak podnijele gradonačelniku Ivanu Vrkiću i županu Vladimiru Šišljagiću. Među njima bio je Turopoljski banderij predvođen kapetanom Nenadom pl. Kovačićem.
Hrvatski sokol u Osijeku osnovan je davne 1896., a udruga se tada bavila tjelovježbom kao temeljem odgajanja mladeži. Potom nastavlja tradiciju istoimene osobne straže hrvatskog bana Josipa Jelačića.
Danas broji preko 2700 članova, a u okrilju udruge djeluje pet sportskih klubova te vrsni tamburaški orkestar.

U povijesnim zapisima jasno je propisano:
„Sokol u svojim redovima mora imati ljude koji se odlikuju karakterom, plemenitošću i izobrazbom, a nikada ljude koji se hoće s pomoću sokola da dovinu do kakvih časti ili osobne koristi ili ljudi nemarni, te prema ciljevima sokolskim posve ravnodušni. Pravi sokol ne smije uzmicati pred nijednom zaprjekom. Plemenita misao, isti cilj, oduševljenje, ljubav prema narodu i težnja moraju biti sokolu na korist. Svaki sokol treba da radi neumorno, požrtvovano, da žrtvuje većinu svog slobodnog vremena, da rade s voljom i ljubavi.“

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.