U subotu 11. srpnja, “Anđele” su posjetile Međimurje. Izlete koje organiziraju za svoje članice s ciljem su upoznavanja krajeva Lijepe naše, pa su ovaj puta posjetile Čakovec i Sveti Martin na Muri.

Čakovec – mali gradski vrt Tije Mance

Odmah po dolaska u Čakovec, posjetile su mali gradski vrt gospođe Tije Mance, FB prijateljice Vesne Tafra.  Tija ih  je dočekala raširenih ruku i širokog osmjeha, počastila kavom i odličnim „klipićima“  koji su gotovo planuli. Ovdje je uistinu prelijepo. Mali gradski vrt krasi milijun sitnica koje se skrivaju između raznih vrsta cvijeća. Toliko lijepo osmišljeno i uređeno na malom prostoru.  „Anđele“ se od srca zahvaljuju na gostoprimstvu, gospođi Mance i njezinoj kćeri Miji, koja je sa „Anđelama“ provela čitavo vrijeme njihovog boravka i ljubazno odgovarala na sva njihova pitanja kojih je bilo podosta. Na kraju svaka od članica Društva dobila je poklon  u kojem su se nalazile sjemenke cvijeća koje se može naći u malom gradskom vrtu gospođe Tije Mance.

Čakovečki Stari grad i crkva svetog Nikole

Iz malog gradskog vrta, „Anđele“ su krenule  u obilazak Starog  grada, uživajući u hladovini Perivoja Zrinski. Priču o Starom gradu ispričala im je naša vodićka Natalija Mesarić, koja je cijeli dan provela sa njima. Nakon Starog grada posjetile su baroknu crkvu svetog Nikole.

Mini-mljekara Šenkovec

Na svojem putovanju Međimurjem, posjetilu su Mini-mljekaru u kojoj su degustirale mljekarske proizvode. Uz to, zaposlenica mljekare održala je kratku prezentaciju o radu i i proizvodima. Oduševljene okusima sireva, svaka je po vrlo pristupačnim cijenama, pronašla nešto za sebe.

Mura – jedan dan u životu mlinara 

Vijugavom, lijepo uređenom stazom, stigle su do etno-kuće i mlina, još jedinog koji je opstao na rijeci Muri. A bilo ih je nekada, rekla nam je naša vodićka, preko 90. Mlin još uvijek radi, kada to vodostaj rijeke Mure dozvoljava. Etno zbirka je posvećena životu i radu mlinara, od žetve pa sve do finalnog proizvoda, kruha našeg svagdašnjeg. Prolazeći kroz etno-zbirku, uživale su u filmovima u 3D projekciji. Ovo je mjesto gdje uistinu možete uživati u prelijepoj, čistoj prirodi i rijeci Muri. Raj je to za fotografe, koji ovdje mogu boraviti satima, a da i ne primijete  da je vrijeme prošlo.

„Med dvemi vodami“ 

Posljednja destinacija na putovanju Međimurjem, bilo je mjesto Križovec, općina Sveti Martin na Muri, gdje su Anđele posjetile javnu ustanovu za zaštitu prirode “Međimurska priroda”. Projekt “Med dvemi vodami” sufinanciran je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Ovaj postav nalazi se u zgradi nekadašnje stare lugarnice, kasnije škole. Muzej je otvoren od 19. lipnja ove godine, a vodi vas kroz floru i faunu između dviju rijeka: Mure i Drave.

– Stanovnici Međimurja vrlo su ekološki osviješteni. Čuvari su prirode i vode brigu kako o biljnom tako i životinjskom svijetu. Tu žive vrijedni ljudi, koji obrađuju zemlju, bave se voćarstvom, čuvaju stare sorte jabuka, a dobila sam informaciju da mladi ljudi i obitelji ostaju na svojoj djedovini. Možda ne bi bilo loše međimurski model prenesti na cijelu Lijepu našu, provjeren je i dobro funkcionira – rekla je na kraju Vesna Tafra.