Najmlađa skupina Dučeca i voditeljica Doriana Crnić Vlahovac
Najmlađa skupina Dučeca i voditeljica Doriana Crnić Vlahovac

Članovi Dučeca u velikim su pripremama za aktivnosti koje slijede u narednom periodu.

Prva od njih je dječja smotra folklora na kojoj će se Dučec predstaviti sa dvije skupine. Smotra se održava u nedjelju 19. ožujka u 17.00 sati u Donjoj Lomnici. Najmlađa skupina pod vodstvom Doriane Crnić Vlahovac izvesti će pjesme i plesove Međimurja – „Oj suzo, suzena“. Srednja skupina Društva predstaviti će se koreografijom Zagorja „Sejal mužek repu“. Voditelj ove skupine, kao i starije folklorne skupine je Dejan Pilatuš. Tamburaške skupine rade pod vodstvom Željka Kravarščana Stude te također pripremaju zanimljiv repertoar.

Starija folklorna skupina i voditelj Dejan Pilatuš

Tjedan dana kasnije, 26. ožujka, održava se smotra koreografiranog i izvornog folklora na kojoj će se Dučec predstaviti pjesmama i plesovima Like – „Perjato, rasperjato“. Smotra će se isto tako održati u Donjoj Lomnici u 17.00 sati.

Odmah nakon smotre, već 29. ožujka, članovi Dučeca odlaze na veliko putovanje u Amsterdam gdje će se sudjelovati na I. međunarodnom folklornom festivalu u tom gradu. Predstaviti će kulturu i običaje Lijepe naše, a izvesti će pjesme i plesove Turopolja te Like.

U utorak, 7. ožujka, počela je sa radom ženska vokalna skupina KUD-a „Dučec“. Upravu Društva veseli veliki odaziv žena, a svi koji vole lijepu pjesmu, njegovanje tradicije te žele raditi na očuvanju naših pjesama, još uvijek su dobrodošli. Za sada skupina broji 18 članica, a ukoliko bude interesa, mogli bi se pridružiti i muškarci. Voditelj skupine je Antun Kottek.

Ženska vokalna skupina i voditelj Antun Kottek

Uprava Društva pripreme i brojna događanja u sklopu Dučecovih spelancija, ali polako se priprema i za XII. dane svetog Vida. Informacije o svemu tome na vrijeme će biti objavljene.

Ove godine KUD „Dučec“ slavi 95 godina postojanja, a svojim djelovanjem i zalaganjem članovi Društva daju mu dugovječan život. Zato „Dučec“ poziva i apelira na roditelje, da svoju djecu uključe u rad društva, jer imati ovakav dragulj u svojem mjestu, a ne uključiti se u njegov rad, prava je šteta. Sudjelovanjem u Društvu mladi članovi prvenstveno će upoznati i cijeniti našu folklornu baštinu, ne samo Turopolja, već i cijele Hrvatske, steći prijatelje za cijeli život, a nisu zanemariva ni brojna putovanja koja daju uvid u kulturu i običaje drugih sredina u domovini i svijetu.

Fotografije: Vladimir Vinetić i Vesna Tafra

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.