U subotu 21. listopada 2023. godine u lovačkom domu u Velikoj Buni, Lovačko društvo “Stari gaj” iz Mraclina svečanom sjednicom proslavilo je sedamdeset godina svog rada. Sjednicu je otvorio predsjednik Goran Križanić, a Marko Kos podsjetio je članove na burnu povijest mraclinskog Društva. Sjednici je u ime Grada prisustvovao zamjenik gradonačelnika g. Neven Karas, a dodijeljena su i lovačka odlikovanja. Lovačko odlikovanje III. reda dobio je Ivan Vlahovac, lovačko odlikovanje II. reda dobili su Franjo Brkić i Jurica Kovačić, dok su lovačko odlikovanje I. reda dobili Stjepan Brkić, Juraj Cvetnić i Stjepan Đuretić. Nakon sjednice druženje članova i prijatelja nastavljeno je uz lovački gulaš. 

Foto: Vito Štuban

Iz povijesti Društva (izvor: “Mraclin u srcu Turopolja):

“Prema Zapisniku Plemenite imovine obćine Mraclin, koji se vodi od 1880. godine, navedeno je da su Mraclinci samo dvije godine nakon donošenja Zakona o lovu već gospodarili svojim lovištem. Lovom su se kroz XX. stoljeće bavili mnogi mraclinski muži, pa su neki od njih – poput Stjepana Cvetnića Ganga – bili na takvom glasu da su o njima pisale i novine.

Na toj se tradiciji – nakon razdvajanja mraclinskih lovaca od lovaca iz Vukovine – 1953. godine osniva Lovačko društvo ‘Jarebica’, koje osim Mraclinaca okuplja i članove iz Okuja, Male Bune i Velike Bune. Lovačko društvo 1999. godine mijenja ime i nastavlja djelovanje kao Lovačko društvo ‘Stari gaj’ Mraclin. Cilj društva je promicanje lovstva kao gospodarske grane kroz uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova, njegovanje lovačke etike i običaja i drugih aktivnosti značajnih za prosperitet lovstva na području Zagrebačke županije. Time se članovima Društva omogućuje izobrazba i polaganje ispita iz područja lovstva, širenje lovne kulture, razvijanje lovne kinologije i lovnog streljaštva; propagiranje i organiziranje kulturnih i društvenih aktivnosti vezanih uz lovstvo; uključivanje u istraživačke projekte vezane uz lovnu divljač i drugo. Lovačko društvo gospodari zajedničkim otvorenim lovištem broj I/133 – ‘Mraclin’ ukupne površine 3119 ha. Glavne vrste divljači u lovištu su srneća divljač, zec i fazan. Ostale vrste divljači su životinjske vrste koje od prirode stalno ili privremeno obitavaju ili prelaze preko lovišta. Društvo danas broji 54 člana koji marljivim radom održavaju lovište i brinu o divljači kojom gospodare.”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.