Foto: turopolje.hr

Turopoljsko plemstvo okupilo se 10. srpnja u povijesnoj vijećnici Turopoljskog grada, zgradi Muzeja Turopolja, kako bi svečano obilježili 25 godina od obnove Plemenite opčine turopoljske čije je osmostoljetno djelovanje bilo prekinuto 1947. godine.
Više od sedamdeset uzvanika, dužnosnika i članova POT-a te prijatelja prisjetilo se predratnog vremena kada je započela priprema da nakon 40 godina zabrane djelovanja, POT krene s radom u slobodnoj Hrvatskoj. Inicijativa je krenula još 1989. godine iz tadašnjeg HSLS-a, a, naravno, glavni operativac bio je zaslužni Zdravko Lučić koji je dvije godine kasnije izabran za obnoviteljskog župana POT-a.


dsc_0416
Zamisao je bila, a danas znamo da je i sprovedena u djelo, da se pripremi predstava koja bi prikazala čin restauracije župana  turopoljskog. Kako nam u zapisima navodi sam Lučić – nedostajali su samo scenarij, glumci, režija i ukupna organizacija! Prvo uprizorenje održalo se 1989. godine u Galeriji Galženica, a već sljedeće godine nastupali su isključivo nasljednici turopoljskih plemenitaša. U proljeće 1991. godine obnovljene su sve sučije, izrađen je statut i napisana je Povelja turopoljskog bratstva koja se čita na svakom spravišću te je sve bilo spremno za 7. srpnja 1991. godine, kada je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u nazočnosti potpredsjednika Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa, obnovljeno turopoljsko brastvo, odnosno, Plemenita opčina turopoljska.
– Vi ste spasili dvorac Lukavec od propadanja, turopoljsku svinju od izumiranja, čuvate našu baštinu, običaje i kajkavski govor, uzdignuli ste Turopoljski banderij. Najvažnije, držite živim stoljetno turopoljsko bratstvo koje je definiralo naš kraj- poručio je u zahvali obnoviteljima POT-a v.d. župan, Juraj pl. Odrčić.

Obnoviteljsko spravišće pozdravili su dogradonačelnik Stjepan Kos te saborski zastupnik i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milodrag Demo koji je istaknuo kako treba očuvati hrvatsku narodnost koja je toliko vidljiva u srži Plemenite opčine turopoljske. Da je doista tako, pokazalo se već i na samome otvorenju spravišća, kada su okupljeni jednoglasno otpjevali hrvatsku i turopoljsku himnu.

Ovom prigodom prvi je put izvedena i smjena straže Turopoljskog banderija kojom POT želi Velikoj Gorici dati novu turističku atrakciju.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.