Ovom obavijesti obvezuju se vlasnici i posjednici zemljišta na provođenje mjera i aktivnosti usmjerenih na uništavanje ambrozije prije cvatnje. Svi vlasnici i posjednici zemljišta obavezni su se pridržavati Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva („Narodne novine“ br. 72/07).

Ambrozija obično raste pokraj putova i cesta, željezničke pruge, uz potoke i kanale, u zapuštenim dvorištima, vrtovima, poljoprivrednim površinama, uz rubove šuma, na svim neodržavanim površinama s dovoljno sunca. Ambroziju je najbolje suzbijati mehanički čupanjem ili košnjom u vrijeme dok su biljke male.
Uoči li se ambrozija u cvatu preporuča se biljku odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Vlasnici i korisnici obrađenog i neobrađenog zemljišta uključujući rubove parcela, šuma i poljskih putova, dužni su redovito uklanjati i suzbijati korov odnosno spriječiti zakorovljenost površina slijedećim mjerama:
– agrotehničkim: obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kultura;
– mehaničkim: okopavanjem, plijevljenjem i redovitom košnjom;
– kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj, a u skladu sa uputom priloženom uz sredstvo i važećim propisima.

Ambrozija je jak alergen koji uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka. Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije.

Molimo da podatke o lokacijama zakorovljenih površina ambrozijom dojavite u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, na broj telefona 01/6269-947 ili na e-mail adresu poljoprivreda@gorica.hr.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.