Najavili smo ga kao najva┼żniji izdava─Źki poduhvat u cjelokupnoj povijesti Turopolja, a sino─çnja promocija, zakazana i odr┼żana za sam dan sv. Vida, to je samo potvrdila. Brojni gosti iz Leksikografskog zavoda “Miroslav Krle┼ża”, predvo─Ĺeni svojim sada┼ínjim, ali i biv┼íim ─Źelnicima, predstavnici na┼íeg javnog ┼żivota, zainteresirana mraclinska i turopoljska publika kao i namjernici iz Zagreba, sjatili su se u Park Tomislava Hrkovca da po┼żele dobrodo┼ílicu ovom iznimnom izdanju, koje je nakon ─Źetiri godine rada i plodne suradnje LZMK-a i Grada Velika Gorica, dovr┼íeno ovoga prolje─ça.

Predsjednik Du─Źeca Matija Kos u pozdravnom govoru naglasio ponos ┼íto u ovoj prilici Mraclin i KUD Du─Źec ugo┼í─çuju nacionalnu leksikiografsku ku─çu. Njegovim rije─Źima pridru┼żio se i predsjednik Vije─ça Mjesnog odbora Tihomir Hubak, podsjetiv┼íi na podr┼íku koju je projekt imao u Mraclinu. U ime Leksikografskog zavoda nazo─Źnima se obratio glavni ravnatelj Zavoda, dr. sc. Bruno Kragi─ç ukazav┼íi na zna─Źaj regionalnih enciklopedijskih izdanja. Glavne to─Źke programa zauzelo je dvoje suurednika Leksikona: Katja Matkovi─ç Mikul─Źi─ç, ravnateljica gori─Źke Knji┼żnice i voditeljica gori─Źkog Zavoda HAZU, koja je predstavila gabarite ovog kapitalnog djela, a za mraclinsku publiku posebno je bilo zanimljivo izlaganje drugog urednika, leksikografa Mladena Klemen─Źi─ça, ina─Źe autora ideje o Leksikonu, koji je na primjeru Mraclina i gotovo devedeset mraclinskih natuknica objasnio kako te─Źe leksikografska obrada neke teme. 

Mraclin je, kako je vi┼íe puta istaknuto na sino─çnjem predstavljanju, osobito vezan uz Leksikon: tu je urednik Klemen─Źi─ç prvi puta iznio ideju Leksikona, tu je odr┼żan prvi susret suradni─Źke ekipe iz LZMK-a i Grada Gorice, a spomenimo i da je posljednji podatak koji je u┼íao u Leksikon onaj o mjestu i danu u kojem nas je prerano napustio suradnik Leksikona i na┼í sumje┼ítanin Davor ┼átuban. 

Kao i uvijek u ovakvim prilikama nezaobilazan je bio doprinos zbora i tambura┼íkog orkestra KUD-a Du─Źec koji je dizao atmosferu priredbe, sve do zavr┼ínog evergrina “Turopolje moje drago”. Na kraju sino─çnjeg programa predsjednik Kos uru─Źio je prigodne poklone ravnatelju Kragi─çu i uredni─Źkom dvojcu, te pozvao leksikografski zbor na tradicionalni turopoljski domjenak uz kotlovinu i mrzlu kapljicu, ┼íto je sa zadovoljstvom prihva─çeno.

Foto: Vlado Vineti─ç i Tvrtko Maras