Foto: Vitomir Štuban

Izborno spravišče plemenite sučije Mraclin počelo je himnama  – Lijepom našom i turopoljskom himnom Nek zaori – u izvedi HPD Kučani ili, kak oni rajše vole da ih se zove, Stari pajdaši. Nakon formalnog otvaranja, pozdrava gostiju i potvrđivanja kvoruma, čitanja Povelje bratstva turopolskoga (mnogima najdosadniji dio spravišča) i donošenja dnevnog reda došlo se do najavljenog izvještaja župana POT-a Jurice pl. Odrčića. Uistinu iscrpno. Vjerni prikaz mnogobrojnih aktivnosti kojima su se plemenitaši bavili u ovoj godini. Počelo je s Vincekovim, pa onda Kobasijadom i sve do Jurjeva, pa i Žirovine. Uz kratke napomene o drugim događanjima župan je posebno pobudio zanimanje publike  vijestima da smo konačno uspjeli puno bolje organizirati preradu mesa naše turopoljske svinje i da se upravo u kuhinji režu kobase i špek. Naravno, nakon toga bila je očita želja svih prisutnih da se službeni dio obavi što brže. Bez problema su ponovno izabrani stari suci i stari sučijski odbor koji je proširen za jednog mladog člana, Vladimira pl. Galekovića.

Tradicija je da se na mraclinskom spravišču fino papa, a da se tradicija sačuva pomogao je Igor pl. Kovačić. Njegov gulaš – prva liga. Onima koji nisu došli nek bude žal. Još jednom čestitke Igoru. Stigle su i narezane salame i špek, s ocurkima koji nisu vrijedni spomena. Kak je i red, bilo je i gibanice. Uz pravo domače vino Marijana pl. Kovačića, kojemu čestitamo kao vinogradaru, ali i zahvaljujemo kao donatoru. A sve uz pjesme Dobrih duša i Starih pajdaša koji su se natjecali ko bu lepše popeval. Uistinu, spravišče za pamćenje.

Izgleda da ćemo dobiti dva (možda i tri) mlada banderijalca. O tome ćemo vas izvijestiti za prvi njihov službeni nastup. Zahvaljujem se i Marici pl. Cvetnić koja je starim rukotvorinama iz arhive Dučeca ukrasila dvoranu.