Godišnja skupština KUD-a Dučec, održana u subotu navečer, izašla je – priznali su to mnogi od nazočnih – izvan okvira same administrativne obveze. Nije to bilo samo stoga što se Društvo doista imalo čime pohvaliti u pregledu 2017., što ga je pripremio tajnik Matija Kos, nego su izborne točke dvosatnoga službenog dijela donijele veoma emocionalan trenutak u kojem je predsjednik Dučeca Vjekoslav Kovačić, nakon gotovo dva desetljeća provedena na toj funkciji, zamolio skupštinu za razrješnicu. Time je, slobodno možemo reći, zaokružena jedna epoha u povijesti našega KUD-a u kojoj je, spomenuli su to mnogi govornici, Dučec napravio snažan programski iskorak, ne samo u Turopolju i Gorici, nego i na mnogo širem terenu: pokrenuti su Dani svetog Vida i Dučecove spelancije, obilježena 85. godišnjica Društva uz prigodnu monografiju, izdano nekoliko nosača zvuka, ostvarena gostovanja diljem sjeverne hemisfere – od Makedonije do Švedske i od Slovačke do Kanade…

Osjetivši da mu profesionalne obveze više ne omogućavaju angažman na čelnoj poziciji Društva u obujmu koji si je zadao tijekom svojih mandata, Vjekoslav Kovačić o svojoj je odluci već ranije obavijestio Upravni odbor. Premda je za mnoge bila iznenađenje, promjena u upravi Dučeca pomno je pripremljena proteklih mjeseci, sa željom da nova imena slijede unutarnju logiku gotovo stoljetne povijesti KUD-a – pa su i novi predsjednik Matija Kos i novi tajnik Tomislav Krešimir Hubak “Dučecova djeca” u punom smislu riječi. Na mladim čelnicima sada je da letvicu održe na visini koju su postavile uprave i članstvo iz mandata Vjeke Kovačića, a u tome će im pomoći kadrovski osvježen Upravni odbor u kojem su se, uz bivšeg predsjednika, našli i Maja Mravec, Josip Kos i Fabijan Kos.

Izvješće o radu u 2017. godini bila je impresivna programska niska priredbi, akcija, gostovanja i domaćinstava, koju su osobito pohvalili nazočni gosti: gradski čelnici gg. Neven Karas i Zvonko Kunić te predstavnici prijateljskih kulturno umjetničkih društava iz Buševca i Donje Lomnice čiji komplimenti imaju zajednički sažetak: “Mraclinci, zavidimo vam!”. Vidovi dani, kao kruna sezone, potom Dučecove spelancije, a uz to i gostovanja u zemlji inozemstvu, predstavljaju okosnicu Dučecovih napora na cjelogodišnjem čuvanju i promicanju baštinske kulture i kulture kolektivne memorije. Protekla je godina pokazala da Dučecov pogon – u rasponu od trogodišnjaka do veterana – djeluje upravo u onim standardima koji su, možemo to reći bez prigodničarskog popusta, čvrsto oslonjeni na viziju predsjednika Kovačića.

Trenutak u kojem su emocije izašle izvan okvira dnevnoga reda svakako je bio oproštaj Vjekoslava Kovačića od predsjedničke funkcije. Zahvalivši svima s kojima je dijelio dobro i zlo proteklih 19 godina, najavio je svoju daljnju podršku kroz Upravni odbor, a novim čelnicima poželio da svojom energijom Društvo dignu na još višu razinu. Potom su se članovi Društva prigodnim poklonima zahvalili sad već bivšem predsjedniku na svekolikom doprinosu, a potom se novi predsjednik Matija Kos predstavio gostima sjednice, a domaće podsjetio na čvrste osobne i obiteljske sveze s Dučecom.

U najvišoj razini suglasnosti, koja je obilježila ovu sjednicu, izglasani su i rebalans financijskog plana za ovu i financijski plan za iduću godinu, koji su postavljeni u skladu s ambicioznim planom Društva za predstojeće razdoblje. Mnogo pohvalnih riječi KUD-u izrekli su i mraclinski stranački čelnici gg. Krešo Hubak (HDZ) i Matija Križanić (HSS) te predsjednik Mjesnog odbora g. Tihomir Hubak, a potom je g. Zlatko Kovačić kao predsjedavajući zaključio sjednicu i pozvao članove i goste za bogate Dučecove stolove.