Foto: Mario ┼Żilec

U mno┼ítvu raznih aktivnosti ─Źlanovi KUD-a Du─Źec trude se svake godine organizirati hortikulturne i ekolo┼íke akcije u kojima aktivno mogu sudjelovati svi mje┼ítani Mraclina.┬áTako je ove subote, 23. studenog,┬á do┼íao red na na┼íe najmla─Ĺe folklorne skupine da sa svojim roditeljima i ostalim mje┼ítanima zasade dva stabla i preko 100 lukovica.┬áGesta nije slu─Źajna, naime, ovom sadnjom obilje┼żili smo tridesetu godi┼ínjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta na Generalnoj skup┼ítini UN-a. Jedno od ─Źetiri na─Źela Konvencije je na─Źelo sudjelovanja koje uklju─Źuje aktivno sudjelovanje djeteta u svojem okru┼żenju kako bi se djetetu omogu─çilo da nau─Źi kako biti aktivan gra─Ĺanin u budu─çnosti. To na─Źelo njeguje osje─çaj odgovornosti za sebe i druge, a ova je sadnja primjer osiguravanja upravo tog na─Źela Konvencije.


Uz pomo─ç vrijednih, spretnih i srda─Źnih donatora, te sredstava i ─Źlanova KUD-a, ovoga puta smo nabavili dva stabla i preko sto lukovica tulipana. Tulipane smo zasadili u ve─ç postoje─çe cvjetnjake (u parku kod Penezi─ça i kod biste Tomislava Hrkovca), a stablom crvenolisnog javora i jarebike upotpunili┬ásmo┬áPark Tomislava Hrkovca kod Zgrade. Nadamo se da ─çe nas – uz puno ljubavi i malo brige mje┼ítana-┬á u prolje─çe iznenaditi ┼íarenilom boja.


Zahvaljujemo svima koji uvijek na─Ĺu vremena i – prvenstveno – dobre volje te nam pomognu u organizaciji i nabavi materijala potrebnog za izvo─Ĺenje ovakve akcije. Ovoga puta posebno bismo istaknuli Damira Drvodeli─ça,┬ádocenta┬á┼áumarskog fakulteta koji je donirao stablo jarebike te na┼íe mje┼ítane Ivu Brozin─Źevi─ç, koja nam je stru─Źna podr┼íka u organizaciji, i Josipa Cvetni─ça Esperantovog koji se nesebi─Źno odazvao i pomogao svojom mehanizacijom.


I naravno, najvi┼íe hvala na┼íim malenima koji su dali lijep primjer i nisu se libili uprljati ru─Źice kako bi uljep┼íali svoj park.

Foto: Mario ┼Żilec, Ana Posavec, Iva Brozin─Źevi─ç