Bend na jednoj mraclinskoj knajpi (foto-arhiva: Ratko Galekovi─ç)

U dana┼ínjem nastavku razgovora s Vladimirom Cvetni─çem Milekom govorimo o njegovom glazbenom ┼żivotopisu, amaterskom i profesionalnom, te po─Źetcima obiteljskog poduze─ça.

U KUD-u si uglavnom svirao? 
U Ivanu Goranu Kova─Źi─çu i tancal i popeval i sviral, vodil folklor i tambura┼íe – sve do ’72. Onda nas je pozval Brajm, on je bil na┼í profesor osmogodi┼ínje ┼íkole, leto dan smo delali zajedno. Pozval je brata, Franeka, ─îomija i mene. Na razgovor. Pital je da mi potpi┼íemo ugovor u ime Dru┼ítva, a da nikoga ne pitamo. Da se na┼íe Dru┼ítvo zove Sveta Cecilija. Ajde, jo┼í bi to i┼ílo. Ali, Goran Kova─Źi─ç to ne mo┼że, ne. Mislim da je jo┼í bil Du─Źec kad sam dal prijedlog, gdje se god nastupa da se napomene “Goran Kova─Źi─ç iz Zagreba”, nikad iz Mraclina. Tada sam predlo┼żil da se zove Du─Źec jer je taj ples bil prvi puta spominjan u Mraclinu. Franjo Kuha─Ź ga je zapisal. On je bil zapisiva─Ź narodnih pjesama. A iz Du─Źeca su me, velim, stirali po─Źetkom drugog mjeseca ’72. godine.

Zna─Źi na tvoj prijedlog je dobio ime koje danas ima – Du─Źec?
Da, to je na moj prijedlog, uprava je prihvatila jednoglasno. Sve to u knjigama pi┼íe crno na bijelo. A meni se ─Źini da ni den-denes ne znaju tancati du─Źec (smijeh). Najprije svoje naf─Źi. Mi smo najprije svoje vu─Źili i onda smo i┼íli dalje. Da bi volel tu─Ĺe, mora┼í najprije voleti svoje. Da, da…

Svoju sklonost Jupiju Milek nikad nije skrivao

Nakon Cicibana i te generacije u Mraclinu je zasvirala Peronospora? Koje ste se godine osnovali?
Ehehe, to je bilo skroz slu─Źajno, sad ne bi to─Źno znal godinu…, ali nismo mi nikad i┼íli pod tim imenom.

Tko je bio sve u sastavu?
Moj brat Nikola Cvetni─ç, Franjo Kri┼żani─ç Pap, Franjo Galekovi─ç Ferdin i ja. S tim da sem ja u po─Źetku sviral harmoniku. Posle sam kupil orgulje. Bili smo jako popularni. Svirali smo svadbe, zabave, ro─Ĺendane, imendane. Probe smo imeli tu kod mene, tu smo 75. doselili, zna─Źi prije 75. jo┼í nismo zajedno svirali.

Na svadbi Franca Ritakovog, Franjo Kri┼żani─ç Pap, Milek, Nikola Galekovi─ç Danec, brat Mika, Franjo Galekovi─ç Ferdin.

Kako ste se doista zvali?
Nikak. Zapravo, bila je jedna ideja da se zovemo 2M2F: Mika-Milek-Franjo-Franjo, a posle nas je Boys prozval Peronospora. Zato kaj ste vi bili Modra galica.

Vi ste onda svirali knajpe, skupštine, zabave? Skupštine su u to doba bile sve na Zgradi?
Prvo na Zgrade, posle u Domu. ─îim je skup┼ítina odma je i knajpa. Ve─ç je bil Dom napravljen, a mi smo jo┼í neko vreme iz tradicije bili gore.┬áDa, svirali smo i vatrogasne zabave i fa┼íni─Źke i druge. Samo nikad nismo ┼íteli nekam van iti svirat makar su to mnogi ┼íteli.┬áBa┼í su u Domu bili iz Kutine vatrogasci i pitali su da bi kod njih svirali. Ma kakvi, nema ┼íanse. I tak, sim-tam, veli taj njihov, evo ti ─Źek i samo napi┼íi cifru. Ne─çu, nisam ┼ítel. Samo za boje Mraclina. Jemput smo igrali nogometnu skup┼ítinu Vukovine. To je bilo ubita─Źno, ja sam bil na svadbe negde do pol jedne vure, a onda sam do┼íel na tu skup┼ítinu. Jedva sam to nekak zdr┼żal. Tak mi je bilo i kad sam i┼íel u Njema─Źku. I┼íel sam k Fil─Źeku, a vjutro u dve vure sam krenul sa Zvonkom svojim, od moje sestre Ivanke mu┼żem. Pogledam ja na vuru – pol jedna! Isuse Bo┼że, pa ja se ve─ç u pol tri moram zdi─çi. I nekak sam zdr┼żal tih 800 kilometri.

Bend na jednoj mraclinskoj knajpi.

Kao orguljaš u našoj kapeli naslijedio si svoga oca. Je li on bio prvi naš crkveni orguljaš?

Ne, prije njega je sviral Plut, mislim da je on bil u─Źitelj tu u ┼íkoli. Sviral je leto ili dve, onda je po─Źel moj tata. On je za to i┼íel u ┼íkolu. Ja sam zbor mladih nau─Źil dosta novih crkvenih pjesama i duhovnih ┼íansona.

Gdje si sve radio kao nastavnik glazbe?

U Vukovini dve lete, s tim da sem imel samo pol nastave. Onda je moj pajda┼í ┼Żeljko Horvat (on je bil tajnik gori─Źke ┼íkole) rekel da trebaju nekoga u Velikoj Gorici, pa sam i┼íel tam. To je jedno vreme trajalo, pa su me maknuli i rekli – ne bude nama klerikalac predavao. Dobro, nek predaju oni koji nisu klerikalci. Je li znaju ili ne znaju, nije va┼żno, glavno da nisu klerikalci.

I onda je krenulo obiteljsko poduze─çe?
Je, u to vreme je vuj─Źa nabavil taj ru─Źni stroj. On je bil vani u Njema─Źke.

Sje─çam se da je i Pero Balas govoril da se i┼ílo kod vuj─Źeka u Njema─Źku?

Da, oni su tamo radili. Vuj─Źek nam je kupil i ma┼íinu za delati kvadre. To je bila ma┼íina za koju je trebala pista. Onda smo to po─Źeli delati kvadre. To je i┼ílo jako dobro. Kupil je brat stari kamion. Mislim, mene kao klerikalca vi┼íe ne bu niko nigde prijel. Onda sam tu i ja po─Źel delati i tak je to zavr┼íilo do penzije u firme.

Milek za volanom vili─Źara u obiteljskoj firmi.