Mandat aktualnoga saziva Vije─ça mjesnog odbora u┼íao je u drugu polovicu. Nakon prije─Ĺenih pola puta obra─çamo se predsjedniku Vije─ça Tihomiru Hubaku s pitanjima koja proistje─Źu iz vremena “ustoli─Źenja” Vije─ça kad smo se prvi puta na┼íli da za na┼í portal porazgovaramo o perspektivama i planovima za idu─çe ─Źetiri godine Mraclina.

Izvedbu kanalizacijske mre┼że prije dvije godine stavili smo na vrh liste prioriteta. Ono ┼íto vjerojatno najvi┼íe zanima ─Źitatelje jest u kojoj smo danas fazi s tim projektom?

– To je svakako najambiciozniji plan na┼íeg mandata. U 2020. o─Źekujemo definitivni po─Źetak radova. Prema infomacijama iz Grada nov─Źana konstrukcija je zatvorena, izvo─Ĺa─Ź izabran, rok za ┼żalbe je istekao, prema tome po─Źetkom idu─çe godine o─Źekujemo po─Źetak radova.

Nove prometnice se, koliko vidimo, grade i ne planira se stati. Odlagali┼íte otpada Mraclinska dubrava tako─Ĺer je “na trasi”?

– Da, od komunalnih djelatnosti spomenuo bih izgradnju novog mosta kod Sitnice, kojim se omogu─çava slobodan protok voda i nesmetani prolaz na┼íim poljodjelcima do njiva. Tu je i redovito ÔÇťkrpanjeÔÇŁ na┼íih lo┼íih prometnica. No, treba istaknuti da je najva┼żniji i najskuplji projekt u fazi zavr┼íetka, a to je izgradnja obilazne ceste u du┼żini od cca 1800 metara, koja ─çe povezati dr┼żavnu cestu D-30 sa odlagali┼ítem Mraclinska dubrava, a ujedno rasteretiti prometovanje te┼íkih kamiona kroz na┼íe mjesto. Napominjem da ─çe usporedno s cestom biti izgra─Ĺena i biciklisti─Źka staza.

Ideja obilaznice ne bi se smjela zaustaviti samo na odlagalištu?

– Tako je. Obilaznica puni smisao dobiva tek produ┼żetkom ceste prema mraclinskoj industrijskoj zoni, a informacija koju imamo od pro─Źelnika Katuli─ça govori da se taj dio sprema u drugoj polovici 2020 godine.

┼áto je s manjkom prostora u dje─Źjem vrti─çu i nedostatkom prostora za odr┼żavanje tjelesne nastave u ┼íkoli?

– Posebno zadovoljstvo mi je spomenuti da je krenuo postupak za izgradnju nove ┼íkole. Objekt bi imao cca 1200 kvadrata, a imao bi ─Źetiri u─Źionice, te ostale prate─çe sadr┼żaje u gornjem dijelu, a u donjem dijelu tri vrti─çke s jednom jasli─Źkom jedinicom, sa svim prate─çim prostorijama. Idejni nacrt je gotov, a prema informacijama iz Grada, radovi bi i┼íli u nekoliko etapa, tako da bi objekt bio kompletiran za tri do ─Źetiri godine.

Mraclin ima brojna i vrlo aktivna dru┼ítva i udruge. Kako ide financiranje tako bogatog dru┼ítvenog ┼żivota?

– Od planova koje smo zacrtali za ovu godinu ostvarili smo sljede─çe: napravljena je nova kotlovnica na igrali┼ítu Nova graba, nabavljena pumpa za zalijevanje trave na igrali┼ítu NK Mraclin. U Dru┼ítvenom domu adaptirani su i ure─Ĺeni prostori kojima se koriste mnoga dru┼ítva i udruge: garderoba KUD-a, soba za probe tambura┼íkih sekcija, velika prostorija, ure─Ĺen je i oplo─Źen hodnik, ure─Ĺena prostorija za umirovljenike, te prostorija za na┼íe branitelje, kao i mala terasa. Vrijedno je spomenuti i kako smo sva sredstva za Vidove dane, dobivena od Grada, raspodijelili nositeljima programa – KUD-u Du─Źec i NK-u Mraclin. Ukratko, svim dru┼ítvima i udrugama omogu─çili smo nesmetani rad, uredne i tople prostore. Ali, tu moram spomenuti i velike zasluge na┼íih domara.

Mraclin je sve ─Źe┼í─çe popri┼íte manifestacija od nacionalnog zna─Źaja. Za malo mjesto to je velika po─Źast, ali sasvim sigurno i obveza?

– Svjesni smo toga. Ve─ç smo u dva navrata dali logisti─Źku i doma─çinsku potporu novoosnovanom gori─Źkom Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kojem na ─Źelu stoji na┼í akademik ┼Żeljko Cvetni─ç, a pomogli smo i proslavu magazina Olimp, ─Źasopisa Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je upravo u Mraclinu obilje┼żio svoju 20. obljetnicu.  

Neke od akcija koje se spremaju u drugom dijelu mandata već smo spomenuli. Što je prvo na redu kad su mjesna društva u pitanju?

– Od prioritetnih radova ove godine kre─çemo sa renoviranjem objekta Stare grabe. Tu je novo krovi┼íte i ostali neophodni radovi u objektu. Zatim ide promjena ulaznih vrata na objektu Nove grabe, te postavljanje 9 radijatora, kako bi se omogu─çio rad u zimskim uvjetima. Planiramo obnoviti i malonogometno igrali┼íte, na kojem je potrebno presvu─çi novi sloj asfalta. DVD-u osiguravamo 40 kvadrata plo─Źica za uljep┼íavanje nove sjenice koju su na┼íi vatrogasci izgradili sami vlastitim sredstvirna. Nastavit ─çemo s renoviranjem Dru┼ítvenog doma, u skladu s mogu─çnostima. Od idu─çe godine na┼í mjesni odbor preko mjesne samouprave dobiva nov─Źana sredstva za manje komunalne radove, pa je na nama da na pravedan na─Źin izdvojimo prioritete koje ─çemo pokriti tim sredstvima.

I za kraj ono ┼íto se povremeno znalo javiti kao neuralgija – kako te─Źe komunikacija s Gradom?

– Rekao bih da te─Źe na visokom nivou. Grad je svjestan koliko Mraclin, sa svim svojim prednostima, doprinosi cjelini Velike Gorice, a i mi smo svjesni koliko grad, uz korektan odnos, mo┼że i mora pomo─çi Mraclinu!