Foto: Vlado Vinetić

U sklopu Dučecovih spelancija u subotu navečer u Mraclinu je predstavljen roman “Blato u dvorištu”, četvrti prozni naslov Ratka Cvetnića, objavljen u izdanju Mozaika knjiga. Radoznalost književne publike, ali i bogata ponuda na stolovima Društvenog doma, privukla je preko dvije stotine posjetitelja, među njima i dosta poznatih lica iz turopoljskog i zagrebačkog javnog i kulturnog života.

U radnom dijelu ove literarne “knajpe” sudjelovali su novinar i pisac Vedran Kukavica, mladi zagrebački glumci Šiško Majcan Horvat i Matino Antunović, te članovi KUD-a Dučec, mraclinskog društva Dobre duše i Lajbeka. Nakon duhovne obnove nazočni su prionuli uz mraclinski slijed za koji su se pobrinule članice Ženskog društva “Anđela Lovreković”, na čelu s glavnom kuharicom Ljubicom Kos. Na kraju večeri Cvetnić je zahvalio svima koji su pomogli rad na romanu, ali i večerašnju promociju: Ministarstvu kulture, izdavačkoj kući Mozaik knjiga, mraclinskim udrugama. Ujedno, iskorištena je prilika za najavu skore autorske večeri mraclinskog pjesnika Tomislava Galekovića Brke, o čemu ćemo na našem portalu na vrijeme izvijestiti.

A Mraclinci, ponosni na svoje domaćinske i organizacijske potencijale, nakon što su prebrojili goste svog su autora potapšali pretpostavkom da mu ni na sprovod neće doći više ljudi. U svakom slučaju subotnje Dučecove spelancije još su jednom pokazale da je Mraclin, zahvaljujući svojim udrugama i ljudima dobre volje, jedan od žarišta kulturnog i društvenog života Turopolja.

O samom romanu više u prilogu HRT-ove emisije Pola ure kulture.