Foto: Vesna Tafra

 

Društvo žena „Anđela Lovreković” u subotu je po treći put organiziralo događanje „Po starinski”, koje se održalo na Drevovom gruntu u Mraclinu.  Tema ovogodišnjeg događanja bila je kukuruz i jela od kukuruznog brašna, pa su „Anđele” mnogobrojnim posjetiteljima ponudile starinska jela koja su se nekada često nalazila na jelovniku stanovnika Mraclina. Tako su se mogli kušati bijeli žganci s tropom, kukuruzni žganci s preprženim špekom, žgančeci od sira i kukuruznog brašna, plata „Po starinski” na kojoj se našlo suhog domaćeg sira i mesa, jaja na salatu i “danka”, starinska kobasica od kukuruznog brašna, špeka, suhog mesa i jaja, zatim kukuruzni i bijeli kruh iz krušne peći, kotlovina i štrukli s tropom po kojima su „Anđele” na daleko poznate. Priredile su i slane kiflice od kukuruznog i bijelog brašna, te domaće kolače po starinskim receptima svojih baka i mama.  Vrijedne su „Anđele” i ove godine priredile pekmez od šljiva, te preljev od aronije za kolače ili sladoled. Ovaj preljev vrlo se lijepo sljubljuje i s kukuruznom zlevkom ili – kak bi se u Mraclinu reklo – presenicom.

Program je započeo u 16 sati dječjim radionicama „Ukrasimo se kukuruzom” na kojoj su djeca izrađivala nakit od kukuruza, suncokretovih sjemenki, leće i maka, a mogla su sudjelovati i u starim dječjim igrama kao što su: slaganje kućica od tulinja, puhanje tulinja sa slamčicom, jedenje kokica bez ruku, lupljenje kukuruza, te prenošenje kukuruza u košare. Radionice su vodile Jelena Kos i Marcela Križanić, kojima se „Anđele” zahvaljuju na sudjelovanju.

I ove godine „Anđele” su imale posebne gošće koje su se predstavile svojim rukotvorinama. To su naše stare znanice iz Udruge žena „Gudovac” iz Gudovca, te Udruge žena „Druge” Rokovci – Andrijaševci. koje su prvi puta posjetile Mraclin. Predsjednica Društva Vesna Tafra povela je gošće u  obilazak Mraclina, te ispričala kratku priču iz njegove povijesti.

Za dobru zabavu na gruntu pobrinuli su se TS „Lajbeki”, mraclinski tamburaši koji su zvucima tambure i tamburaške pjesme ispunili srca posjetitelja.

Kako je istakla predsjednica Društva Vesna Tafra ovo događanje „Anđele” su organizirale pod pokroviteljstvom grada Velike Gorice. 

– Zahvaljujemo Gradu na financijskoj pomoći oko organizacije ovog događanja. Posebno i veliko hvala obitelji Jasne i Zlatka Kovačića, koji nam svake godine omoguće da ovo naše događanje održimo na njihovom gruntu. Također hvala našim dragim sponzorima: OPG-u Luke Cvetnića i OPG-u Božidara Galekovića, te firmi INA Maziva. Hvala svim mojim članicama „Anđelama” koje su sudjelovale i ovo događanje iznijele na svojim leđima, jer bez njihovog truda ne bi bilo ovog hvale vrijednog projekta. Puno hvala našim dragim dečkima: Branku Kosu Pjeru, Juri Galekoviću, Josipu Štubanu Joci, Željku Šimunu, Domagoju Kovačiću, Toni Kosu, te Željku Kodrnji, meštru od kotla, hvala svim mnogobrojnim posjetiteljima koji su nas podržali i došli na ovo naše događanje – dodala je na kraju predsjednica Tafra.

Foto: Vesna Tafra i Katica Pecigoš – Kljuković