Podijeli

Ovih dana obilježava se 50 godina od nastanka filma “Breza”, što ga je prema noveli Slavka Kolara te po vlastitom scenariju snimio poznati hrvatski režiser Ante Babaja. Film je odmah po premijeri dočekan s nepodijeljenim komplimentima i do danas se zadržao u najužem krugu klasika naše kinematografije. Birajući glumce za film Babaja je, inzistirajući na autentičnosti, angažirao velik broj naturščika, ali je pridodao i neke od vodećih glumaca tadašnje jugoslavenske kinematografije. Za ulogu Jože Svetog angažirao je već afirmiranog Fabijana Šovagovića, a za lik Janice odabrao je mladu slovensku manekenku Mancu Košir koja će poslije postati istaknuta slovenska novinarka, sociologinja i teoretičarka medija.

Ovog petka 27. listopada, u Karlovcu i okolici, upriličiti će se velika obljetnica filma. U posjet lokacijama gdje je sniman film doći će glumica Manca Košir, bit će organiziran posjet Osnovnoj školi u Draganiću gdje će se održati svečana projekcija filma, a potom će, u 17.30 h, biti otvorenje izložbe “Breza” u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu.

Na otvorenju izložbe sudjelovati će i tamburaški sastav našeg KUD-a Dučec. Veza Dučeca i filma “Breza” ne mora čuditi jer je režiser Babaja u filmu angažirao mraclinski tamburaški sastav „Cicibani“, koji se provlači kroz cijeli film, pa su organizatori obljetnice odlučili pozvati naše tamburaše, nasljednike legendarnih “Cicibana”, da uveličaju ovaj svečani događaj.

Tamburaški sastav Cicibani osnovan je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća od već poznatih mraclinskih glazbenika, u okviru mraclinskog Kulturno umjetničkog društva Dučec. Društvo je tada nosilo ime Ivana Gorana Kovačića. Sastav je pod vodstvom školovanog glazbenika Franje Cvetnića Esperanta (1917-2001) djelovao u sljedećoj postavi: Stjepan Galeković Bekrija (beglajt), Vid Kovačić Vujec (drugi prim, violina), Franjo Galeković Štruca (G-brač), Drago Crnić (D-brač), Josip Galeković Pimpek (bajs). Prim je svirao sam Franjo Cvetnić Esperant.

Cicibani su bili stožer kulturno-umjetničkog, ali i zabavnog života Mraclina, a ostvarili su veliku popularnost u Turopolju te nastupili na prvoj Smotri folklora, u Zagrebu 1966. godine. Njihov nastup u Babajinoj Brezi,a potom i u filmu Družba pere Kvržice, bio je na određeni način kruna njihove glazbene i folklorne karijere.

JESTE LI ZNALI?

Prema pričama starijih članova KUD-a „Dučec“, postoji jedna zanimljivost vezana uz sudjelovanje tamburaškog sastava Cicibani u filmu Breza. Naime, u 74. minuti filma, u sekvenci seoske svadbe, postoji kadar u kojem se bajsist Josip Galeković Pimpek, sam sa svojim bajsom, teškom mukom penje na brijeg te vidno zaostaje za svatovima i ostalim Cicibanima. Prema priči, toga u originalnom scenariju nije bilo, no kadar se toliko svidio režiseru Babaji da ga je odlučio ostaviti u filmu.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here